torna

Detall de la notícia

Imatge 4986948

L'economia de les Illes Balears creix un 21,7% en el segon trimestre i permet una revisió del PIB a l'alça, fins a situar-se en el 11,6% per al 2021

Les Illes Balears encapçalen el ritme de recuperació d’Espanya (19,8%), tant en comunitats turístiques com a la resta del país, i també se situa per sobre de la mitjana de la UE-27 (13,8%)

.

L’economia de les Illes Balears continua la senda de creixement, confirmat amb l’evolució del segon trimestre, que ha registrat un creixement interanual del 21,7% respecte a fa un any, el creixement més elevat del país, tant entre comunitats turístiques com amb la resta d’Espanya (19,8%); el creixement del PIB balear per al segon trimestre també se situa molt per sobre de la mitjana de creixement de la UE-27 (13,8%).

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat avui les dades de conjuntura econòmica del segon trimestre de 2021, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. Durant l’exposició, el conseller ha indicat que les dades i indicadors dels dos primers trimestres, i l’avanç d’alguns indicadors del tercer trimestre, mostren clarament signes de recuperació econòmica, fet que ha fet revisar a l’alça la previsió de creixement per a 2021, fins a situar-se en el 11,6%, 0,5 punts percentuals més que l’anterior predicció.

Negueruela també ha destacat que l’economia està avançant a un ritme major que l’esperat a principis d’any, i que aquesta tendència de creixement també es reproduirà durant 2022, fins i tot per damunt de les xifres d’enguany. Amb tot i amb la prudència que obliga una predicció d’aquestes característiques, el conseller ha explicat que per a 2022 el creixement econòmic podria situar-se en el 12,1%.

D’altra banda, la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació també ha revisat les xifres del PIB de 2020, que en el seu darrer tram va mostrar una major fortalesa gràcies a l’abast de l’escut social desplegat (ERTOs, prestacions extraordinàries...) i d’un bon comportament de l’activitat en el darrer trimestre de l’any. Per això, la caiguda de 2020  s’ha situat finalment en el -20,6%, tres punts menys que les previsions inicials.

Com a conclusió, i posant en relació els exercicis de 2020, 2021 i 2022, el conseller ha recordat que a finals de 2022 l’economia balear se situarà a nivells de creixement de 2019, essent les Illes una de les primeres comunitats, sinó la primera, que recuperi valors anteriors a la crisi. Negueruela ha recordat, en aquest sentit, que 2019 va ser el millor període de creixement de la història de les illes Balears, i que aquesta comunitat ja estava més avançada en el cicle expansiu que la resta del país.

 

Creixement a totes les Illes, amb més intensitat a les Pitiüses, i sectors

Per Illes, també el creixement es dona a tots els territoris. De forma més accentuada (i per sobre de la mitjana de la Comunitat) hi ha les Pitiüses, amb un creixement del  24,8%, seguit de Mallorca, 21,5% i Menorca, que creix un 19,5%. En tot cas, Menorca és l’illa més avançada en recuperar els nivells de PIB de 2019.

D’altra banda, el creixement registrat ha estat unànime a tots els sectors. El principal motor de creixement l’ha liderat l’activitat industrial, que ha incrementat el PIB balear en un vint-i-set coma sis per cent (27,6%) en aquest segon trimestre. Com a segon sector hi ha el turisme i serveis (22,5%) que creix malgrat que encara hi ha restriccions a l’activitat a causa de la COVID. També creix, a menor ritme, l’agricultura (15,9%) i la construcció  (8,4%).