torna

Detall de la notícia

Imatge 4972053

Can Sales estrena un sistema d'autopréstec i una nova web per agilitzar i modernitzar el servei a l'usuari

El conseller Company ha explicat que el Ministeri de Cultura invertirà 650.000 euros en 2022 per rehabilitar la teulada i la posar a punt la climatització de l'edifici

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui el nou sistema d'autopréstec de la Biblioteca Pública de Palma Can Sales que "agilitzarà i modernitzarà" el servei i "permetrà gestionar el préstec de documents, la renovació i consultar l’espai personal de manera totalment autònoma, sense haver de passar pel taulell de préstec". Aquesta tecnologia "contribuirà molt a augmentar la capacitació digital, l’autonomia, reduirà el temps d'espera, garantirà la privacitat de la lectura i l'usuari disposarà d’atenció més personalitzada quan es necessiti".

A més d'automatitzar la gestió del préstec, el nou servei millorarà el control de seguretat i simplificarà els inventaris, ja que permet incorporar en una mateixa etiqueta l’element identificatiu i el de seguretat, amb el que s’aconsegueix agilitzar els processos. El control de seguretat és més fiable, i permet l’obtenció de dades estadístiques més acurades.  El canvi d’etiquetes s’ha realitzat al llarg del mes d’octubre, i les noves estacions de treball i arcs de seguretat han començat a funcionar a principis de novembre. També les màquines d’autopréstec estan disponibles per als usuaris. 
A finals del mes de novembre es posaran en marxa la prestatgeria de devolucions i la bústia automatitzada.

La implantació de l'autopréstec s'ha fet mitjançant la Radio Frequency Identification (RFID), "un sistema de gestió de materials que permet transmetre dades a través d’ones de ràdio amb etiquetes que no necessiten contacte amb el sistema de lectura". Les etiquetes i els lectors RFID substitueixen els sistemes amb codis de barres i alarmes magnètiques.

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha explicat que, en entrar a la biblioteca, els usuaris podran deixar directament els llibres que duen de casa per tornar sense haver d’esperar al taulell. Podran fer el préstec a una de les màquines posant damunt el carnet d’usuari i els llibres. I si la biblioteca està tancada, en qualsevol moment del dia o de la nit poden tornar llibres a la bústia. 

Amb l'autopréstec, es posarà en marxa també una nova pàgina web i seguirà essent possible renovar el préstec a través del catàleg en línia. Des de casa és possible consultar tots els documents del catàleg, reservar els que no estan disponibles, comprovar la data de tornada dels préstecs i fer renovacions si és necessari. 
El carnet d’usuari es podrà posar al mòbil, que ja és llegible per les màquines d’autopréstec, i no serà necessari el carnet d’usuari ni el document d’identitat. 

La directora de Can Sales, Maria de Lluc Alemany ha explicat que la nova web (bibliotecapalma.com) té un disseny responsiu que permet adaptar el format dels continguts a les característiques de qualsevol dispositiu o pantalla d’accés, i les facilitats per accedir des de mòbils milloren el seu posicionament als cercadors. La nova versió també fa millores en la seguretat i la protecció de dades personals, i permetrà consultar de manera privada l’històric de préstecs, una demanda molt reiterada dels usuaris.
El nou catàleg facilitarà la reserva de documents, que es podran gestionar gràcies a l’alliberament de temps del personal de la biblioteca per les màquines de préstec. Això significa que els documents disponibles, que fins ara no es podien reservar, es podran deixar preparats a demanda de cada usuari. 

Inversions

Finalment, el conseller Company ha anunciat que el Ministeri de Cultura durà a terme durant 2020 unes obres per valor de 650.000 euros de rehabilitació de la teulada de la biblioteca i la posada a punt de la climatització de l'edifici. Aquestes inversions són fruit "d'una relació molt fluida amb el Govern central, que inverteix en les infraestructures culturals de les Illes Balears".