torna

Detall de la notícia

Imatge 4952814

25 pisos de grans tenidors adquirits pel Govern passaran a ser habitatge social per a joves

El Govern posa en marxa la borsa d’habitatge públic específica per a joves a través de la qual adjudicarà el 50 % dels pisos adquirits a grans tenidors per tanteig i retracte. La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han visitat aquest dilluns un dels 25 habitatges que de moment integren la borsa i on podrien entrar a viure inquilins menors de 35 anys d’aquí a dos mesos.

Durant la visita, la presidenta ha explicat que a través d’aquesta borsa, que s’anirà actualitzant a mesura que es vagin incorporant habitatges al parc públic, «es posa en marxa un IBAVI Jove», amb «mesures dirigides a gent jove perquè pugui saber quines respostes té a la seva problemàtica». De fet, Armengol ha recordat que la futura llei de joventut de les Balears incorpora l’obligació de destinar el 15% de les noves promocions d’habitatge a persones joves i el Govern s’ha anticipat a l’existència d’aquesta llei posant-ho ja en marxa amb una promoció d’HPO a Inca.

La presidenta ha definit la borsa específica per a joves com una política «absolutament innovadora que ens torna a posar a l’avantguarda en la política d’habitatge» i ha assegurat que al Govern «som conscients que el dret a l’habitatge és un dret regulat per la Constitució que sovint no es compleix», però que «sempre hem pensat que l’habitatge ha de ser el cinquè pilar de l’Estat del Benestar» i per aquest motiu les Balears es troben a l’avantguarda en l’aprovació de mesures dirigides a protegir l’accés de l’habitatge.

Dels 25 pisos amb què es crea la borsa, tots a Mallorca, 23 han estat adquirits a grans tenidors i dos a particulars. L’altra meitat dels habitatges obtinguts per tanteig i retracte, de la mateixa manera que els obtinguts temporalment a partir de la cessió d’ús, es conveniaran amb institucions o entitats per destinar-los a funcions socials.

Per accedir a un habitatge de la borsa específica de joves són necessaris els requisits següents: que tots els membres de la unitat de convivència tenguin menys de 35 anys, tenir la nacionalitat espanyola o el permís de residència, viure a les Balears des de fa un any o més i tenir un nivell d’ingressos determinat, que en el cas d’una persona sola, per exemple, implica que sigui superior a 8.355 euros l’any i inferior a 29.243 euros. A més, les persones beneficiàries s’han d’haver inscrit en el Registre de demandants d’habitatge públic abans del 21 de setembre de 2021.

A partir de la llista de demandants, l’IBAVI ha creat la borsa de menors de 35 anys, sense exigir un tràmit específic per als joves. La borsa es publicarà aquest dijous i a partir d’aquesta setmana s’inicia el procediment per requerir documentació i iniciar el procés d’adjudicació. A més, inclou també l’adjudicació del 15 % dels habitatges d’una promoció d’HPO a Inca, que estarà enllestida a final d’any.

Inversió en habitatge

La presidenta ha reivindicat la feina feta pel Govern en els darrers anys en matèria d’habitatge, que permetrà augmentar en dos anys un 64 % el parc d’habitatge públic i incorporar-hi més de 1.100 pisos. A més, Armengol ha recordat que la futura Llei de joventut incorporarà el compromís de destinar el 15 % dels habitatges de les noves promocions a joves i el Govern ja està aplicant aquesta mesura a promocions com la d’Inca, on a final d’any s’acabaran de construir 54 habitatges.

Paral·lelament, Armengol ha reivindicat l’aprovació d’una llei estatal d’habitatge per limitar els preus del lloguer i ha afirmat que el Govern «està compromès amb aplicar la nova normativa i declarar totes les Illes com a zona tensionada en el marge que la llei ens permeti».