torna

Detall de la notícia

Imatge 4951440

El pla MOVES III rep 600 sol·licituds per un import de 6,4 milions d'euros

El BOIB publica aquest dissabte 69 expedients per a proposta de resolució de concessió per valor de 318.772,21 euros d'ajuda, que suposarà una inversió induïda d’1.803.397,02 euros

La convocatòria pública de subvencions de suport a la mobilitat elèctrica, el programa MOVES III, ha rebut 600 sol·licituds a les Illes Balears des que es va obrir aquesta línia d’ajuts el passat 5 de juliol. L'import sol·licitat supera els 6,4 milions d’euros, més de la meitat del pressupost inicial del programa per a les illes, que és de 9,3 milions d’euros.

Del total de sol·licituds presentades fins avui, 475 són per a l’adquisició de vehicles elèctrics i 125 per a la instal·lació de punts de recàrrega. Cal assenyalar que un 78 % d’aquestes sol·licituds provenen de particulars.

Així mateix, el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat aquest dissabte la concessió de 69 expedients d’aquesta línia d’ajudes per valor de 318.772,21 euros, que suposarà una inversió induïda d’1.803.397,02 euros.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que «estam veient com comencen a aterrar definitivament els primers fons europeus de recuperació i ho fan en forma d'ajudes a particulars i petites i mitjanes empreses per a descarbonitzar les nostres illes. Sabem que la pandèmia no ha acabat, però estam veient com l’època de la recuperació ja està en marxa».

D’altra banda, Yllanes ha remarcat que el ritme de sol·licituds del pla MOVES III demostra la implicació de la ciutadania quant a la necessitat d’apostar per una mena de vehicles més sostenibles i menys contaminants». Per això, ha dit, «des del Govern veim amb bons ulls la resposta de la ciutadania en aquest àmbit, fet que demostra gran sensibilitat per continuar fent passes cap a la transició energètica a les Balears que ajudi a reduir emissions». «Vull destacar que som la primera comunitat autònoma que va aprovar el MOVES III», ha declarat el vicepresident, qui també ha recordat que totes les compres i actuacions realitzades des del 10 d’abril en endavant ja són subvencionables.

Les Illes Balears, primera comunitat autònoma a aprovar la convocatòria

La convocatòria pública de subvencions MOVES III està destinada a actuacions lligades a la mobilitat elèctrica que impulsin, d’una banda, l’adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible, i, de l’altra, la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics.

Cal destacar que en aquesta edició del pla augmenta el límit de vehicles per empreses —de 30 a 50 per any. Així mateix, el Govern pot limitar la quantia de subvenció total a vehicles sense desballestar i s’augmenten els ajuts un 10 % per a persones amb mobilitat reduïda, taxis i persones que resideixin a municipis de menys de 5.000 habitants. Així, en el cas de particulars, els ajuts per a l’adquisició de vehicles nous s’incrementen fins a 7.000 euros per a cotxes elèctrics que acreditin desballestament. En el cas de les furgonetes, els ajuts poden arribar fins als 9.000 euros per a les que ho acreditin. Quant a les motocicletes, els ajuts poden anar entre 1.100 i 1.300 euros, depenent de si se n’acredita o no el desballestament.

Pel que fa a les empreses, els ajuts per a adquisició de vehicles nous en el cas que no acreditin desballestament van des dels 2.900 euros per a pimes als 2.200 euros per a grans empreses. En el cas que acreditin desballestament, els ajuts poden ser de fins a 4.000 euros en el cas de pimes i fins a 3.000 euros en el cas de grans empreses. En el cas de furgonetes, les pimes poden rebre ajuts de fins a 5.000 euros i les grans empreses de fins a 4.000 euros, depenent de si n’acrediten o no el desballestament.

El programa d’incentius per a l’adquisició de vehicles elèctrics endollables disposa d’un import total de 6,3 milions d’euros, mentre que el pressupost disponible per a la instal·lació d’infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric és de tres milions d’euros.

El termini per presentar les sol·licituds del pla MOVES III es va iniciar el passat dia 5 de juliol de 2021 i arriba fins al 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. És important destacar que, si s’exhaureix la quantia, l’Estat té un fons de contingència de 400 milions d’euros que destinarà a aquelles comunitats que abans del juliol de 2022 hagin compromès el crèdit.

Aquesta línia d’ajuts està cofinançada per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) i s’emmarca dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu.