torna

Detall de la notícia

Imatge 4916893

El Govern presenta al veïns i veïnes de Santa Eugènia el primer autoconsum compartit de les Illes Balears que permetrà abaratir la factura de la llum

El director general d’Energia i Canvi Climàtic i el director gerent de l’IBE han explicat al municipi que a partir del 28 d’octubre es podrà sol·licitar adherir-se a aquesta convocatòria pionera que permetrà consumir energia neta a preu de cost

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, han presentat aquest dimecres als veïns i veïnes de Santa Eugènia (Mallorca) i al seu batle, Joan Riutort, la convocatòria d’adhesió al projecte d'autoconsum compartit situat al CEIP Mestre Guillemet, i que serà el primer de les Illes Balears a generar energia neta i vendre-la a preu de cost als veïns i pimes, prioritzant els consumidors vulnerables.

Aquest procediment públic d’inscripció estarà obert entre el 28 d’octubre i el 14 de novembre i permetrà seleccionar els particulars i les empreses que podran consumir l’electricitat de la instal·lació fotovoltaica per un període d’un any prorrogable fins a quatre, moment en què s’obriria una nova convocatòria.

La instal·lació en qüestió té una potència total de 40 kW, dels quals 28 s’obriran a consum de la ciutadania i les empreses de Santa Eugènia i en quedaran els 12 restants per a l’escola i altres dependències municipals. Quant als habitatges, es repartirà un mínim de 16 kW amb un màxim de 0,5 kW per habitatge, mentre que les empreses rebran un màxim de 12 kW amb un màxim de 3 kW per empresa.  

Aquest projecte és el primer d’energies renovables que el Govern posarà en marxa, a través de l’IBE, adscrit a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, amb l’objectiu d’abaratir la factura de la llum. Els consumidors associats disposaran de la seva quota de la instal·lació de manera anàloga a una instal·lació d’autoconsum domèstica, i la contraprestació econòmica serà de 50 € l’any per habitatge i 300 € l’any per empresa, amb uns estalvis nets en les factures de 100 € i 600 € l’any, respectivament.

Malagrava ha explicat que «l’objectiu d’aquest tipus de projectes que impulsam des del Govern és abaratir la factura de la llum». «Aquest Govern té el repte de transitar cap a una sobirania energètica i democratitzar aquesta energia. Per això, aquesta instal·lació, que és pionera a les Illes Balears i també a escala de comunitat autònoma en tot l’Estat, té com a objectiu principal l’autoabastiment energètic, ja sigui total o parcial, i abaratir una factura de la llum que està disparada». Així, ha explicat que l’electricitat que es generi es podrà consumir en el moment de la seva generació i vendre a preu de cost a famílies vulnerables del municipi.

El director general, a més, ha indicat que exemples com aquests «ens permeten avançar en la democratització de l’energia, amb uns beneficis socials clars: produir energia neta i més econòmica de la qual es beneficiaran instal·lacions municipals, com escoles, biblioteques, oficines». «Aquest és el model d’empresa pública d’energia que pot ajudar la gent i una eina per combatre la pujada del preu de l’electricitat de forma eficaç amb criteris socials. Necessitam un Institut fort per fer més actuacions d’aquest tipus i que l’Administració pública serveixi per a reduir les desigualtats», ha afegit.

Així mateix, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha apuntat que «L’autoconsum és la forma més barata de consumir energia, però són molts els qui no hi poden accedir. Amb aquesta iniciativa, permetem que arribi a totes les llars, fins i tot les que no poden fer front a la inversió inicial».

Santa Eugènia serà el primer municipi de les Illes Balears que posarà en marxa aquest tipus de projecte durant l’any 2021. Així mateix, està previst que enguany també es posin en marxa projectes de similars característiques a Deià, Consell, ses Salines (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa). D’altra banda, està previst que per a l’any 2022 es posin en marxa una trentena més de projectes.

Sis projectes per a l’any 2021

Cal assenyalar que durant l’any 2021 l’IBE ha invertit 750.000 € en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. En aquest sentit, s’han instal·lat o s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions.

L’IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals.

Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.