torna

Detall de la notícia

Imatge 4916462

El MAEF analitza les intervencions a les fosses de la Guerra Civil a les Pitiüses

El cicle Novetats en la recerca del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) continua aquest divendres 22 d'octubre, a les 19 hores, amb la conferència “Arqueología al servicio de los derechos humanos en las Pitiusas: el proyecto Fosas de la Guerra Civil”, a càrrec d'Almudena García-Rubio.

García-Rubio és doctora en Antropologia Física per la Universitat Autònoma de Madrid i especialista en arqueologia funerària i antropologia forense i explicarà durant la seva intervenció com van transcórrer les intervencions a les fosses de la Guerra Civil a les Pitiüses i quins reptes queden per davant. L'any 2000 es realitza a Espanya la primera exhumació d'una fossa comuna de víctimes de la Guerra Civil seguint una metodologia científica. Va començar així un cicle d'aplicació de l'Arqueologia i l'Antropologia Forense a un context de violació dels drets humans, que dura fins avui dia. Paral·lelament al procés tècnic s'han donat moviments socials, polítics, judicials, relacionats amb la recuperació de la memòria democràtica.

Les Illes Balears s'afegeixen a aquest procés sobretot a partir de l'any 2016 amb l'aprovació de la Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. Fins avui s'ha intervingut en una dotzena de llocs, alguns a Eivissa i Formentera. En l'actualitat està en marxa el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears que inclou tornar a ses Figueretes i a Sant Francesc.

Les inscripcions per assistir a la conferència es poden fer al telèfon 971 17 60 90 (de dilluns a divendres de 9 h a 14 h) o a l’adreça electrònica comunicacio@maef.eu.