torna

Detall de la notícia

Imatge 4901479

El Govern i la FELIB signen un protocol per a l'impuls, el foment i la visibilització de l'Agenda 2030 als municipis de les illes

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, han signat avui un protocol general d’actuació per a l’impuls, el foment i la visibilització de l’Agenda 2030 als municipis de les Illes Balears. Aquest protocol té per objecte el foment i difusió dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a les Illes Balears, en el marc de la col·laboració interinstitucional, facilitant des del Govern de les Illes Balears la informació, les eines i el suport per a la implantació dels ODS a les entitats locals.

Aquest conveni, cabdal per a la implantació municipals dels objectius de l’Agenda 2030, es signa partint de la convicció que l'administració local té la capacitat de traduir una agenda universal i àmplia en polítiques públiques concretes i tangibles, i l’assoliment dels ODS depèn en gran mesura de la participació activa dels governs locals, ja que tots els ODS inclouen metes relacionades amb competències i responsabilitats de l'esfera local i municipal.

La generació de sinergies d’actuacions conjuntes i coordinades, que aquest protocol general pretén, facilitarà dins l’àmbit de la col·laboració institucional el foment, impuls i visibilitat de les actuacions que van encaminades a fer possible un desenvolupament sostenible específic per a les Illes Balears.

L'Agenda 2030 es planteja en un escenari global i estableix que cada territori ha de recórrer el seu camí tenint en compte les seves pròpies circumstàncies, decidint i planificant el futur des d'una perspectiva sostenible. Tot això requereix d'una tasca de localització i d'un esforç multiactor i multinivell, on tots els sectors de la societat i totes les administracions públiques desenvolupin un paper fonamental.

L’any 2015, 193 Estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 objectius amb 169 metes com a part de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, establint un pla per assolir els ODS amb l’horitzó fitxat a l’any 2030. 

El Govern de les Illes Balears els va assumir com a propis i els va incorporar al compromís que forma part dels Acords de Governabilitat (Acords de Bellver) de la X legislatura i es manté com una de les mesures del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, signat el juliol de 2020 a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19. 

Des del Govern de les Illes s’estan impulsant polítiques públiques per emprendre transicions profundes que ens permetin fer front als grans desafiaments que enfronta la humanitat, en un món creixentment interdependent i complex, per aconseguir societats més justes i sostenibles en què els drets humans estiguin garantits per a tothom, planificant un futur basat en la protecció del nostre planeta i en la garantia d'una vida digna per a tothom, assegurant no deixar a ningú enrere.  

Immersos en l’anomenada Dècada de l’acció, i malgrat els efectes de la pandèmia actual, s’estan aconseguint avenços en diferents àmbits del desenvolupament sostenible, sent necessari que es puguin visibilitzar quines són les mesures encaminades a assolir els ODS i els seus indicadors estadístics de seguiment. Atesa l’actual crisi sanitària, social i econòmica sense precedents, provocada per la pandèmia mundial de la COVID-19, ens enfrontam a un dels reptes més durs i complexos de la nostra història recent, que se suma a altres reptes crucials com l’emergència climàtica i la desigualtat social. 

Des del Govern es considera més necessari que mai impulsar «polítiques palanca» que ens permetin sobrepassar aquesta difícil situació sense deixar ningú enrere, fer una transformació efectiva del model socioeconòmic, productiu i mediambiental, incloent-hi els criteris que facin possible un desenvolupament sostenible específic per a les Illes Balears amb l’horitzó fitxat l’any 2030, i donar compliment als 17 ODS.

Per part del Govern, també ha estat present a l'acte de signatura la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Isabel Castro.