torna

Detall de la notícia

Imatge 4861059

El jurat del concurs internacional per a construir més de 100 nous HPP a Eivissa, Formentera i Menorca analitza les 123 propostes presentades

El concurs internacional d’idees convocat per a la construcció de més d’un centenar de nous habitatges de protecció pública (38 HPP a Es Castell, Menorca; 52 HPP a l’avinguda d’Isidor Macabich a Eivissa i 17 HPP a Sant Ferran a Formentera) avança amb la constitució avui del jurat i l’inici de les deliberacions.

Aquest matí s’han iniciat les reunions del jurat per analitzar i valorar les 123 propostes que s’han presentat a la primera fase del concurs. D’aquestes, 45 opten al projecte de Menorca, 34 al Eivissa i 44 al Formentera. En la sessió de demà dimarts se seleccionaran un màxim del 20% dels projectes que passaran a la segona fase, de la qual sortiran les tres propostes guanyadores.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, acompanyat de la gerent de l’IBAVI, Cris Ballester, del batle d’Eivissa, Rafel Ruiz, i de la vicepresidenta del Consell de Fromentera, Ana Juan, ha agraït la col·laboració institucional,  amb la cessió dels sòls que permetran construir aquests més de 100 nous habitatges i ha ressaltat que, des de l’IBAVI, a més de respondre a les necessitats d’habitatge, es fa amb construccions que màxima qualitat arquitectònica i mediambiental, tant en la seva configuració com en l’ús dels materials. La gerent de l’IBAVI ha afegit que per a les noves construccions es valora, entre d’altres aspectes, a més de la seva qualitat arquitectònica, com les distintes propostes donen resposta a la emergència habitacional i la climàtica i com resolen l’accessibilitat o la inclusió de la perspectiva de gènere.

Per tal de valorar i escollir les propostes, l’IBAVI ha seleccionat 3 arquitectes de renom. En el cas de l’arquitecte local és el formenterenc Marià Castelló, que destaca per revisar l’arquitectura popular de Formentera des d’un punt de vista contemporani. L’arquitecte de renom nacional triat és Bet Capdeferro de l’estudi de Girona Bosch Capdeferro, guardonat, entre d’altres, amb el prestigiós Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe Award i que defensa una arquitectura fonamentada en la gestió racional dels recursos naturals.

L’arquitecte de prestigi internacional és el britànic Stephen Bates, de l’estudi Sergison Bates architects, reconegut pel seu compromís amb l’urbanisme així com per defensar la dignitat en els habitatges, tal com també es reivindica des de l’IBAVI. Se suma al jurat la sociòloga urbana Blanca Valdívia, membre del Col·lectiu Punt 6 des d’on treballa per incorporar la perspectiva de gènere a l’urbanisme i els espais comunitaris.

De l’IBAVI participen la directora gerent, Cris Ballester; el cap del departament tècnic, Carles Oliver; l’arquitecte responsable dels projectes d’Eivissa i Formentera, Eduard Yuste; l’arquitecta responsable del projecte de Menorca, Sara Benito i la directora del departament de gestió de l’IBAVI, Olvido Terrassa. En representació de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, assisteix Josep Carreras.

També formen part de l’equip de selecció els arquitectes municipals dels diferents consistoris i són Sílvia Pons d’Eivissa, Juan Diego Dueñas de Formentera i José María Aceytuno de Menorca. Així com la batlessa d’Es Castell, Juana Escandell; el batle d’Eivissa, Rafael Ruiz i la consellera d'Habitatge del Consell de Formentera, Ana Juan Torres.

Completen el jurat els membres nomenats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears. Per una banda, s’afegeix a la llista la vocal de la junta de govern, Juana Canet Rosselló. A més, el COAIB selecciona un arquitecte de renom, que és el doctor en arquitectura i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Antonio Armesto.

El concurs de projectes es du a terme en 2 fases. Les propostes seleccionades en les deliberacions de la fase 1 passaran a una segona fase que consisteix en l’enviament d’avantprojectes i finalitzarà 30 dies a comptar des de l'endemà de la publicació dels resultats de la Fase 1. La data de reunió del jurat per triar les propostes guanyadores està prevista per finals d’octubre.