torna

Detall de la notícia

Imatge 4840059

El Govern compra cinc trens amb fons europeus per millorar la xarxa ferroviària i les seves freqüències

Armengol: “Hem de fer possible que més usuaris se sumin al transport públic i llevar cotxes de les carreteres”

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada dels consellers de Mobilitat, Josep Marí, i de Fons Europeus, Miquel Company, ha anunciat avui la compra de cinc trens elèctrics per part del Govern. Aquests nous trens s’afegiran a la flota actual de 19 trens de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i permetran, a mitjà termini, millorar les freqüències de les línies que uneixen Palma amb sa Pobla i Manacor.

“Aquesta és una compra històrica, en termes quantitatius i qualitatius, que garantirà un millor servei a la ciutadania”, ha dit la presidenta, qui també ha recordat que la intenció és reduir les freqüències actuals, que són cada hora, “per arribar a freqüències en moments punta cada 30 minuts”. Armengol ha recordat, així mateix, que es tracta d’un procés llarg, ja que aquests nous trens encara s’han de construir, i ha ressaltat la importància de la planificació: “l’any 2015 vàrem tenir molt clar que havíem  d’invertir i replantejar la mobilitat col·lectiva a les Illes Balears i millorar tant el transport públic com la seva eficiència energètica”, ha dit,  per afegir que la planificació ha de servir per tenir un millor transport públic, "més eficient i que garanteixi la seguretat i la sostenibilitat ambiental". En aquest sentit,ha destacat que gràcies al canvi en les concessions en transport terrestre per carretera, avui aquest és un servei eficient, amb més freqüències i rutes. Així mateix, ha recordat que durant la legislatura passada es va dur a terme l’electrificació de les vies de tren. “Hem de seguir planificant per seguir fent possible aquesta millora, perquè cada vegada més usuaris se sumin al transport públic i així llevar cotxes de les carreteres”, ha finalitzat, tot destacant que aquests són projectes “transformadors” que ara reben l’impuls del finançament a través dels fons europeus.

L’adquisició d’aquests nous trens (cinc trens de quatre cotxes cada un) suposa una inversió de 54,6 milions d’euros, el 90 % dels quals provindran dels fons REACT-EU, constituïts per a la recuperació econòmica arran de la crisi de la COVID-19.

L’objectiu del Govern és la millora del transport públic perquè aquest es vagi consolidant com una alternativa atractiva respecte a l’ús del transport privat. És per això que, com ha destacat el conseller Marí, aquesta compra "servirà per seguir avançant en la consolidació del transport públic i millorar el servei actual de tren, incrementant freqüències i, per tant, donant més facilitats d’horaris i comoditat als usuaris". Per la seva part, Company ha ressaltat la importància de fer feina alineats, des de totes les institucions, per accelerar la transició cap a un model de mobilitat més respectuós amb el medi ambient. "És evident que per a la Unió Europea, com també per al Govern balear i per al Govern d’Espanya, la mobilitat sostenible és una prioritat, i així s’està demostrant amb l’adjudicació de fons europeus a les nostres propostes d’inversions", ha dit el conseller.

L’autorització de la despesa per licitar i adjudicar el contracte de subministrament d’aquests trens va ser aprovada el passat dilluns per part del Consell de Govern. El concurs de 54,6 milions és per fabricar-los, en un termini de 26 mesos, i subministrar-los. La previsió és que siguin lliurats a finals de l’any 2023 i puguin entrar en funcionament durant el primer semestre del 2024.

Els fons REACT-EU

Cal destacar que, dels 299 milions que rebran les Balears dins el paquet d’ajuts REACT-EU, prop de 50 milions seran per finançar l’adquisició de trens anunciada avui, mitjançant la reprogramació de fons FEDER plantejada per la Comunitat Autònoma, amb el vistiplau de la Comissió Europea. Aquest acord d’adquisició ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Conselleria de Mobilitat i la de Fons Europeus, que han fet possible poder incloure aquesta compra dins els fons REACT-EU. De la mateixa manera, el tramvia de Palma ha estat inclòs també en els projectes per finançar del Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Abans de la presentació, la presidenta Armengol ha visitat les instal·lacions dels tallers d’SFM, acompanyada també del director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i del director gerent d’SFM, Mateu Capellà.