torna

Detall de la notícia

Imatge 4835985

El reformat alberg de la Victòria serà més segur, accessible i eficient energèticament

Es preveu la renovació del pati central amb la ubicació d’un gran banc-barana i la construcció d’una nova escala d’emergència que s’erigeixi com un tòtem natural

La inversió prevista és de 2,27 milions d’euros, 1,67 dels quals provenen de l’Impost de Turisme Sostenible

Santiago valora la importància de recuperar aquest recurs únic per al lleure educatiu de les Illes Balears

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, acompanyada de la batlessa d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa, ha assistit a la presentació del projecte de reforma de l’emblemàtic alberg de la Victòria. Una reforma que sobretot millorarà la seguretat, l'accessibilitat i l’eficiència energètica de les instal·lacions.

"L'objectiu clar, i que els arquitectes han aconseguit de manera excel·lent, és l'accessibilitat i la seguretat, així com aspectes d'emergència i sostenibilitat i aconseguir espais de caràcter didàctic i pedagògic, fet que facilitarà el lleure entre els joves", ha assegurat la consellera Santiago.

Els arquitectes Toni Gelabert i Gonzalo del Val han explicat que l’objectiu de la intervenció és complir els requeriments normatius actuals per permetre la reobertura de l’alberg, entre els quals, la supressió de barreres arquitectòniques, la construcció d’una segona escala d’emergència i la millora de l’eficiència energètica de l’edifici i les seves instal·lacions. A més, el projecte l’han pensat per "renovar l’espai lúdic i pedagògic, establir un vincle amb el context i construir una nova identitat per aquest espai tan emblemàtic".

Principals actuacions

Algunes de les principals actuacions seran al pati central de l’edifici a fi d’aconseguir aprofitar la totalitat de l’espai. Per un costat, es construirà una nova i gran rampa en forma de serpentina que recorrerà gran part del pati acompanyada d’un banc-barana i una altra sèrie d’elements que serviran per dinamitzar l’espai per a l’oci juvenil. A més, també es construirà una escala d’emergència que s’erigirà com un tòtem natural. Serà una construcció respectuosa amb el medi ambient, feta de fusta, que quedarà integrada en el paisatge.

El projecte també preveu preservar i adequar els elements constructius d’arquitectura tradicional de l’edifici. D’aquesta manera, es respectarà la construcció de marès, les cobertes de teulada ceràmica, les contrafinestres tradicionals de fusta i els sòls de rajola hidràulica. A més, la totalitat de les construccions noves seran també sostenibles i respectuoses amb l’entorn.

Per garantir l’eficiència energètica s’instal·laran plaques fotovoltaiques, s’assegurarà l’hermetisme de les finestres i es canviarà el sistema de calefacció per funcionar a través d’una caldera amb suport solar.

Cal tenir en compte que l’edifici que acull l’alberg és una construcció que s’inaugurà al 1964 i que des de fa més de 50 anys està gestionat pel Govern de les Illes Balears. Al llarg de tots aquests anys va anar acumulant petites reformes que feien possible el seu funcionament fins que al juliol de 2019 es va haver de tancar per motius de seguretat i per la impossibilitat d’adaptar-se a la normativa.

Inversió prevista

La Conselleria d’Afers Socials i Esports té previst una inversió de més de 2,27 milions d’euros. D’aquests, 1,67 provenen de l’Impost de Turisme Sostenible.