torna

Detall de la notícia

Imatge 4798979

La Direcció General de Cultura i Es Baluard Museu organitzen tallers de creació adreçats a infants i joves en risc d'exclusió social

La Biblioteca Can Sales, a través de la Direcció General de Cultura, i Es Baluard Museu posen en marxa dos programes de tallers creatius adreçats a infants i joves en risc d’exclusió social. Aquestes iniciatives han estat dissenyades per fomentar la reflexió crítica sobre el món en què vivim entre els més joves, complint així amb la funció educativa d’ambdues institucions.

La primera d’aquestes activitats es titula «La ciutat invisible des de les ombres». És un projecte, per a infants de 6 a 12 anys, a càrrec de l’artista Natalia Fariñas (membre de La Lioparda Teatre) per reflexionar críticament sobre el nostre entorn i projectar com seria la seva ciutat ideal. Al llarg de les sessions de treball es visitaran les instal·lacions d’Es Baluard Museu i de la Biblioteca de Can Sales. Les exposicions «La utopia paral·lela. Ciutats somiades a Cuba (1980-1993)» i «Mira a veure si... Poesia experimental i mail art a Mallorca» serviran per conèixer com els artistes han imaginat ciutats perfectes i com el dibuix i la paraula poden ser poderoses eines de comunicació. Així mateix, una selecció acurada de llibres de la biblioteca es posarà a disposició dels infants, per incentivar aquest exercici d’imaginació de la ciutat que desitgen. Tant el museu com la biblioteca seran també espais de taller, per anar construint una narrativa entre tots i totes, que es materialitzarà en un teatre d’ombres.

Els participants seran infants de la Fundació Hadas Kids, la missió de la qual és la d'acompanyar i donar suport als nins i nines de Mallorca que es troben en risc d'exclusió social. El projecte Hadas Kids lluita contra les conseqüències de la pobresa infantil, la vulnerabilitat i els efectes de l'herència social; i cerca la promoció, el desenvolupament integral i la igualtat d'oportunitats a través d'un programa assistencial, educatiu i lúdic.

Taller per a joves

La segona activitat és un taller adreçat a adolescents, impartit pel col·lectiu Do the print, especialistes en processos d’edició que utilitzen tant mètodes manuals, mecànics com digitals a través de la recuperació de procediments antics o en desús. El taller girarà al voltant dels conceptes d’utopia, arquitectura, censura i defensa, entre d’altres, els quals estan presents al fons juvenil de la biblioteca i les exposicions del museu.

Els joves podran confeccionar i autoeditar el seu propi fanzine sobre aquestes temàtiques a partir de les seves subjectivitats, mitjançant eines facilitades pels artistes. Els participants seran joves del Centre Socioeducatiu Es Mussol i del Centre Socioeducatiu Es Fusteret.

Joves, Cinema i Futur

Aquests dos nous tallers formen part també de la política de creació de nous públics desenvolupada per la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura i s’afegeix a "Joves, Cinema i Futur (JCF)", un programa de formació i aplicació pràctica sobre la gestió cultural al voltant de l'audiovisual destinat als joves d'entre 17 i 23 anys de les Illes Balears que es materialitzarà en una programació de projeccions i accions culturals.

"Joves, Cinema i Futur", amb la coordinació de Xarxa Cinema, inclou formació en gestió cultural audiovisual, la planificació, producció i execució del programa d'activitats i la valoració dels resultats. A través de la formació, els joves participants podran traslladar a formats físics, presencials, activitats que solen desenvolupar de manera individual i virtual.