torna

Detall de la notícia

Imatge 4794259

La llet, la carn, la fruita i les hortalisses de Menorca, incloses en la tercera fase de compra pública

La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha iniciat aquesta setmana la tercera fase de la compra pública d’excedents del sector primari amb destinació a entitats socials de les Balears. El pressupost previst és de 800.000 euros i compta amb 10 empreses productores arreu de les Balears, que entregaran producte fresc (fruites i verdures, carn i llet) a 12 entitats socials de totes les Illes, com Banc d’Aliments, Creu Roja, Mallorca Sense Fam, Monti-Sion Solidaris, Zaqueo, Tardor, Pa i Mel, Cáritas o SOS Mamás. La previsió és que aquesta fase, que durarà fins al 31 de desembre, arribi a 63.000 famílies de les Illes. El pressupost previst prové de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS). 

La novetat respecte de la segona fase de compra pública, que ha comptat amb 600.000 euros i que ha estat activa durant el primer semestre de 2021, és que en aquesta ocasió es podrà repartir llet, carn, fruita i hortalisses de Menorca a les entitats socials de l’illa. El motiu és que dues empreses de Menorca, una de llet i l’altra de carn i fruites i hortalisses es varen presentar a la licitació que es va fer per aquesta tercera fase de compra pública. Pel que fa a Mallorca, set empreses serviran producte fresc: dues de carn, una de llet i quatre de fruites i hortalisses. A Eivissa, una empresa entregarà fruites i hortalisses a les entitats socials de les Pitiüses.

Segons la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, «la inclusió d’aquestes dues empreses de Menorca permetrà que les entitats de l’illa disposin d’aquests aliments frescs i locals per servir a les famílies que més ho necessiten». Valero ha destacat la importància del programa de compra pública perquè permet que «les famílies puguin accedir a aliments de proximitat, locals i saludables».

Fins ara, entre la primera i la segona fase de compra pública, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha comprat 324.292 quilos de fruita i verdura, 44.252 quilos de carn i 292.593 litres de llet.

La compra pública alimentària amb destinació a entitats socials és un projecte de la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que es coordina amb la conselleria d’Afers Socials i Esports. Es tracta d’un projecte que va néixer en plena pandèmia per la COVID-19 amb un objectiu doble: comprar excedents al sector primari i agroalimentari, que tenia moltes dificultats per vendre els seus productes pel tancament del canal HORECA (hotels, restaurants i càtering); i ajudar a les famílies més necessitades, afectades pels efectes socioeconòmics de la pandèmia.