torna

Detall de la notícia

Imatge 4623912

El Govern rebrà 122.000 euros del Pla Estatal d'Exhumacions de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura

Així ho ha confirmat el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, durant la primera Conferència Sectorial de Memòria Democràtica, que ha tingut lloc aquest dilluns

Les Illes Balears rebran un total de 122.029,39 € procedents del Pla Estatal d’Exhumacions de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Així s’ha confirmat avui durant la primera Conferència Sectorial de Memòria Democràtica, a la qual ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, acompanyat del secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado.

La Conferència Sectorial, que ha estat presidida per la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha donat el vistiplau als criteris de distribució i al repartiment territorial dels fons destinats aquest 2021 des de la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica a les comunitats autònomes.

El vicepresident Yllanes ha recordat «l’enorme esforç que han fet durant anys les famílies i les associacions memorialistes per mantenir viva la memòria de les víctimes represaliades pel franquisme, tant a l’hora d’impulsar l’obertura de fosses com de crear espais de record. A la fi, des de fa uns anys també tenen les institucions al seu costat, com és el cas de les Illes Balears, on els governs progressistes hem aprovat lleis i estam impulsant les polítiques de memòria democràtica. Però encara, desgraciadament, hi ha llocs on es posa en dubte la història i on aquestes famílies i investigadors necessiten del suport de l’Estat per continuar lluitant per dignificar les persones que varen ser represaliades per defensar la llibertat».

Obertura de fosses i espais de memòria

La Vicepresidència del Govern, a través de la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, rebrà 82.585,28 € dins la línia estratègica número 1, destinada a la localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura. La major part d'aquests recursos s'invertiran en actuacions previstes dins el Tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, que es troba actualment en fase de tramitació. A aquesta quantia se sumaran 39.444,12 € per finançar activitats destinades a la dignificació de llocs d’enterrament i de memòria (línia 2) o a l’actualització de mapes de fosses (línia 3).

Els fons provenen d’un partida pressupostària de tres milions d’euros que la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica destina aquest 2021 a transferències a les comunitats autònomes per realitzar tasques de recerca, identificació i dignificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura.

Segons el que s’ha aprovat aquest dilluns en la Conferència Sectorial, els projectes per finançar s’aprovaran de comú acord entre les comunitats autònomes i el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. La relació de projectes es publicarà en el BOE i podrà incloure projectes realitzats durant tot l’any 2021.