torna

Detall de la notícia

Imatge 4620793

L'Estat aportarà 20 milions d'euros en quatre anys per finançar habitatge públic a les Illes Balears


El Consolat de Mar ha acollit aquest matí la signatura de dos protocols entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el Govern i els consells insulars de Mallorca i Menorca, que estableixen el compromís del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per aportar finançament per a la construcció d’habitatge públic a les Illes Balears. Aquests dos protocols se sumen al que ja es va signar ahir amb l’Ajuntament d’Eivissa, i tots tres suposaran una aportació de 20 milions d’euros en quatre anys.

Aquest import es destinarà al finançament d’habitatges que ja estan en construcció o planificats per l’IBAVI i permetrà alliberar 20 milions que ja estaven compromesos i que ara serviran per planificar nou habitatge públic. La presidenta ha destacat que aquesta aportació «ens ajudarà a desplegar més habitatge social i a anar incrementant més habitatge públic». «Aquesta és una necessitat que tenim en unes illes fràgils, que tenen molta pressió tant en el sòl com sobre el preu de l’habitatge i on la política d’habitatge públic és absolutament necessària», ha indicat. Així mateix, també ha recordat que a les Illes Balears actualment hi ha 462 habitatges en construcció i 419 de planificats. Per la seva banda, el ministre Ábalos ha dit que els protocols signats avui són “una mostra més de la permanent cooperació entre el Ministeri i totes les administracions de les illes”.

Aquests protocols s’emmarquen en el Pla d’Habitatge per al Lloguer Assequible del Ministeri, el qual inclou una línia d’actuació per a la construcció d’habitatge social en zones tensionades amb els preus dels lloguers, mitjançant acords amb les entitats locals d’aquestes zones. Amb aquests acords, per tant, el Ministeri inclou Mallorca, Menorca i la ciutat d’Eivissa entre els àmbits territorials en què fa falta habitatge a preu assequible per atendre la demanda existent i fer front a les dificultats de la ciutadania per accedir a un habitatge.

Amb aquests 20 milions, l’Estat contribueix al finançament de 245 habitatges a Mallorca,131 al municipi d’Eivissa i 100 a Menorca. Cal recordar que, actualment, a les Illes Balears hi ha 462 habitatges en construcció i 419 de planificats.

Pel que fa a les anualitats en què està dividida aquesta transferència de fons, una part corresponent a 4,5 milions d’euros ja està inclosa en els pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2021 i es repartirà de la manera següent: 3 milions d’euros a l’illa de Mallorca, mig milió d’euros a l’illa de Menorca i 1 milió d’euros al municipi d’Eivissa. Està previst que durant els tres exercicis següents es pressuposti la resta de l’import fins a arribar als 20 milions.

A l’acte d’avui també hi han estat presents el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i les presidentes dels consells insulars de Mallorca i Menorca, Catalina Cladera i Susana Mora, les quals han firmat els protocols amb el ministre Ábalos.