torna

Detall de la notícia

Imatge 4581743

Educació treu 27 noves qualificacions professionals del Pla ACREDITA, més de la meitat corresponen al sector d'Hoteleria i turisme

\També es treuen qualificacions del sector de Comerç, d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials i d’Edificació i obra civil

\ Aquest Pla impulsa el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials

| L’objectiu és incrementar el nombre de persones titulades, animar a la formació al llarg de la vida i reduir l’abandonament escolar

\ De les 5 primeres qualificacions que es varen obrir el passat gener, ja se n’estan tramitant 250 

 

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), ha publicat avui al BOIB (25 febrer) la resolució per la qual es convoca el procediment per avaluar i acreditar les competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació. Aquesta convocatòria preveu la certificació de 27 noves qualificacions professionals de les famílies professionals d’Hoteleria i turisme, de Comerç i màrqueting, d’Edificació i obra civil i d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials.

La majoria d’aquestes noves qualificacions professionals, 18, pertanyen a un sector estratègic a les Illes Balears com és el d’hoteleria i turisme. La resta estan repartides entre comerç i màrqueting (4), edificació i obra civil (2) i atenció sociosanitària (3).

Per al director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, aquesta nova convocatòria és especialment important tenint en compte l’elevat nombre de persones que treballen a aquests sectors a les Illes i per les circumstàncies actuals que vivim degut a la pandèmia. “A Balears hi ha un nombre elevat de treballadors amb molta experiència i escassa titulació. L’acreditació és una primera passa que permet reconèixer l’experiència però també facilita el retorn a la formació i millorar la titulació. Una vegada reconeguda l’experiència, un dels nostres principals objectius és facilitar els mòduls que siguin necessaris per a que completant-los es pugui arribar a una titulació oficial i contribuir a reduir l’abandonament escolar”.

El Pla ACREDITA vol impulsar el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials de les Illes Balears. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incrementar el nombre de persones titulades i animar a la formació al llarg de la vida.

Fins ara aquestes acreditacions es feien en convocatòries específiques i amb terminis tancats, per la qual cosa els interessants tan sols podien iniciar el procediment quan s’obria la seva especialitat. A partir d’ara s’eliminen els terminis i es comença a obrir un procés que progressivament inclourà les 667 qualificacions reconegudes al Catàleg Nacional de Certificacions per acreditar l’experiència professional adquirida per vies no formals de formació.   

Les qualificacions recollides en el Catàleg estableixen les competències pròpies d’una professió, de manera que es pugui determinar a través de documents i de proves pràctiques si una persona és capaç de desenvolupar competentment la professió amb qualificació professional gràcies a un conjunt ampli de formació al llarg de la vida. Això afavoreix la mobilitat i transparència de les qualificacions a la Unió Europea.

27 noves qualificacions professionals que se sumen a les 5 obertes a principi d’any

Educació continua així amb el compromís d’obrir les 667 qualificacions de les 26 famílies professionals reconegudes en tres nivells diferents de qualificació per al proper 2022. A mitjans del passat mes de gener es varen obrir les 5 primeres de Pedra en sec, d’Instructor de ioga, d’Operador càmera de cinema, vídeo i televisió, d’Atenció a l’alumnat amb necessitats especials (AT) i d’Educació infantil. I avui, n’arriben 27 més, distribuïdes de la manera següent:  

 

Família de Comerç i màrqueting (COM)

 

-         Activitats de venda

-         Activitats de gestió del petit comerç

-         Atenció al client, consumidor o usuari

-         Implantació i animació d’espais comercials

 

Família d’Edificació i obra civil (EOC)

 

-         Operacions de manutenció de càrregues amb grua torre

-         Operacions de manutenció de càrregues amb grua mòbil autopropulsada categoria A

 

Família d’Hoteleria i turisme (HOT)

 

-         Cuina

-         Rebosteria

-         Allotjament rural

-         Serveis de restaurant, bar i cafeteria

-         Recepció

-          Venda de serveis i productes turístics

-         Animació turística

-         Creació i gestió de viatges combinats i esdeveniments

-          Direcció i producció en cuina

-          Gestió de pisos i neteja en allotjaments

-         Guia de turistes i visitants

-         Promoció turística local i informació al visitant

-         Sommelieria

-         Direcció i producció en pastisseria

-         Gestió de processos en serveis de restauració   

Actualment 250 persones es troben en procés d’acreditació

Després de la publicació de les 5 primeres qualificacions professionals del Pla ACREDITA del passat mes de gener, 250 persones es troben actualment en procés d’acreditació, mentre que un total de 50 ja estan a la segona fase del procés.

Cal recordar que amb l’objectiu d’augmentar el número de persones acreditades a les Illes Balears dins el Pla Acredita, des d’Educació s’incrementarà el nombre de punts d’orientació acadèmica i professional (POAP i extensions dels POAP), que passaran dels 5 actuals als 19 i que estaran ubicats als CEPA, a la Conselleria i als CIFP de les Illes, facilitant d’aquesta manera el procés d’inscripció. A més, es dotarà amb 7 persones de l’IQPIB, de manera que puguin crear la infraestructura necessària per poder orientar i dur a terme el procés d’acreditació. Aquest operatiu suposarà una inversió de 4.693.181,32 €, que arriba des del Programa de Cooperació Territorial del Ministeri.