torna

Detall de la notícia

Imatge 4512585

Transició Energètica gestionarà 14,5 M€ provinents de l'Estat per a autoconsum i mobilitat elèctrica

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han participat en el ple de la Conferència Sectorial d’Energia que ha tingut lloc avui migdia de manera telemàtica.

El vicepresident Yllanes destaca el reforçament de l’aposta per l’autoconsum i la mobilitat elèctrica que es deriva de la Conferència Sectorial. De fet, les Illes Balears rebran més de 14,5 M€ (14.519.996,60 €) durant el 2021 per impulsar la implantació de les energies netes a la nostra comunitat. "Aquestes ajudes venen a reforçar l'aposta que té el Govern de les Illes Balears per la transició energètica. A més, contribuiran a un desenvolupament plural de les energies renovables", segons Yllanes.

Aquests doblers se sumen als més de 70 M€ que les Illes Balears ja han obtingut en altres partides per part del Ministeri per a la Transició Ecològica. De fet, en menys de dos anys, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha aconseguit gestionar aproximadament 86 M€ provinents del Govern central per al foment de la transició energètica a les Illes.

Els més de 14,5 milions d’euros que es gestionaran enguany es podran executar fins al 2023. En qualsevol cas, es tracta d'un repartiment inicial del fons. Això vol dir que si s'inverteixen tots els doblers, es podran sol·licitar ampliacions del pressupost destinat al foment de la transició energètica. 

10,1 M€ per a la mobilitat elèctrica

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius gestionarà 10,1 M€ (10.126.071,60 €) per a la promoció de la mobilitat elèctrica. Aquest nou Pla MOVES estableix que el 50 % d’aquesta partida es destini a la infraestructura necessària per a l’ús dels cotxes elèctrics i l’altre 50 %, a l’adquisició de vehicles, incloses les bicicletes elèctriques.

Així, es podran subvencionar les infraestructures de recàrrega, tant d’ús públic com d’ús privat; les preinstal·lacions a les comunitats de propietaris i l’autoconsum renovable vinculable a la infraestructura de recàrrega. Tot això, a més de les inversions que les empreses facin en formació, adaptació de les instal·lacions, programari o sistemes relacionats amb la mobilitat elèctrica.

4 M€ per a l’autoconsum a la indústria i als serveis

En el marc d’aquesta darrera Conferència Sectorial d’Energia, el Ministeri per a la Transició Ecològica també ha compromès més de 4 M€ (4.097.395 €) per a l’impuls de l’autoconsum en els sectors industrial i de serveis de les Illes Balears. D’aquests, prop d’un 75 %, 3.060.000 €, es destinarà de manera específica al sector de serveis i un 25 %, 1.037.395 €, a indústries.

Amb aquests doblers se subvencionaran instal·lacions de generació d’energia renovable per a l’autoconsum d’empreses industrials i de serveis, així com activitats d’aquests dos sectors. També podran accedir a aquests ajuts els sistemes que s’ubiquin en infraestructures i edificis de les administracions públiques, tant locals com autonòmica.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, ha destacat que amb aquesta línia d'ajudes s'afovoreix l'entrada de nous agents en la generació d'energia i es prioritza la instal·lació de renovables sobre cobertes. "És un clar exemple de la democràcia energètica i la transició justa i inclusiva per a la qual fa feina aquest Govern", ha dit Urresti.

Ajuts per a municipis de fins a 5.000 habitants i explotacions agropecuàries

Les Illes Balears rebran un total de 494.216 € per a actuacions de transició energètica i de regeneració de l’edificació i dels entorns en els municipis de menys de 5.000 habitants. A la nostra comunitat en són 27.

D’altra banda, la Conferència Sectorial d’Energia també ha plantejat el repartiment d’una partida destinada a millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions de regadiu i de les explotacions agropecuàries. En el cas de les Illes Balears, es rebran 325.746,1 € provinents del Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

Més agilitat en la tramitació dels ajuts

En aquesta ocasió, el Govern central permet que part del pressupost destinat a l’autoconsum i a la mobilitat elèctrica de les comunitats autònomes es pugui fer servir per atendre els costs indirectes derivats de la gestió de les línies de subvencions. L’objectiu és facilitar i agilitar la feina administrativa per tramitar i resoldre els programes d’ajuts.

Això vol dir que, entre d’altres, es podrà tant contractar personal específic per a la tramitació i verificació de les subvencions com adquirir les eines informàtiques necessàries que s’utilitzin per a la gestió telemàtica de les sol·licituds, el control i el seguiment del programa.