torna

Detall de la notícia

Imatge 4512305

El Govern inicia la construcció d'una promoció de 23 habitatges de protecció oficial a Santanyí, la primera al municipi

Descàrrega d'imatges

 

S’espera que entre el 2020 i aquest 2021 hi hagi prop de 1.000 habitatges nous o en construcció

La promoció, que es construeix en sòl adquirit per l’IBAVI, compta amb un pressupost de tres milions d’euros


La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha posat aquest dimarts la primera pedra d’una nova promoció de 23 habitatges de protecció oficial (HPO) a Santanyí. Es tracta de la primera promoció d’habitatge públic al municipi.

«Avui és un dia important, en què passam de les paraules als fets. És fonamental que els compromisos que exerceixes davant la ciutadania es puguin complir. I així actua el Govern, amb una política d’habitatge públic constant», ha destacat Armengol, tot i recordant «les dificultats econòmiques que viuen la ciutadania i les institucions». «El nostre compromís és més intens que mai», ha seguit, i ha apuntat la necessitat de la ciutadania de poder accedir a un habitatge i el dret a fer-ho «en condicions de dignitat i de qualitat».

Armengol ha explicat que es tracta d’un «projecte emblemàtic», iniciat durant el segon Pacte de Progrés i que el Govern ha reprès. De fet, la promoció es va engegar a través d’un projecte sorgit d’un concurs d’idees duit a terme amb el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears. El 2019 es va reprendre amb els mateixos arquitectes per dur a terme la revisió i l’adaptació del projecte.

«La política d’habitatge públic ha de ser una política d’estat i és important que, governi qui governi, la mantengui, ja que durant massa anys ha estat aturada», ha recalcat la presidenta, recordant també la mobilització d’ajuts al lloguer, que durant el 2020 varen arribar als 20 milions d’euros entre convocatòries ordinàries i extraordinàries per la COVID-19.

Per part seva, Pons ha destacat que el 2020 es tenia el compromís de tenir 500 HPO en marxa i que «el full de ruta que ens hem marcat és una realitat», ja que el 2021 ha començat «amb el mateix ritme, ganes i empenta» per tenir-ne 500 més. Pons ha apuntat que es tracta «d’un projecte realment important» per ser la primera promoció d’habitatge públic a Santanyí i perquè suposa «una peça més d’una visió de conjunt no només de Mallorca, sinó de les Illes Balears, per afrontar el problema de l’habitatge».

A l’acte també hi ha participat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, i l’arquitecte del projecte, Joan Miquel Seguí. També hi han estat presents la consellera executiva de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcías, el director general d’Habitatge, Eduardo Robsy, i la gerent de l’IBAVI, Cristina Ballester, entre d’altres autoritats.

Característiques de la promoció

Els nous 23 HPO es construeixen al carrer Coves del Vicari en sòl adquirit per l’IBAVI el 2009 per un valor de 920.273 € i tenen un pressupost total de 3 milions d’euros. Dels 23 habitatges construïts, 17 comptaran amb dos dormitoris i els altres 6 amb un dormitori. Tres dels pisos seran adaptats i també s’hi construirà un aparcament. Entre soterrani i superfícies es construiran un total de 1.116 metres quadrats.

Les llars oscil·len entre els 50 i els 70 metres quadrats útils i el projecte es desenvolupa a un edifici únic entre mitgeres de planta baixa i dues amb un únic accés comunitari. El volum de l’edifici que es proposa s’emmarca dins de les exigències de la normativa municipal. Es preveu un termini d’execució de les obres de 16 mesos.

Amb aquest projecte es continuen fent les passes iniciades durant els darrers anys per incrementar el parc d’habitatge públic de les Illes Balears, que ara és de 1.800 pisos. Entre els iniciats durant el 2020 i els del 2021, s’espera que a finals d’aquest any hi hagi prop de 1.000 habitatges nous o en construcció.

De fet, el 2020 es va tancar amb 502 HPO en construcció o rehabilitació, 11 HPO lliurats per rehabilitació, 24 HPO lliurats per tempteig i retracte i 9 HPO lliurats d’obra nova.