torna

Detall de la notícia

Imatge 4509471

COVID-19: Govern, Consell, ajuntaments i cossos policials de l'Estat reforçaran les inspeccions a tots els municipis d'Eivissa

Administracions, patronals i sindicats de l’illa llancen un missatge d’unitat i insten la ciutadania i les empreses a complir les normes contra la propagació de la pandèmia

Els inspectors de Turisme del Consell Insular d'Eivissa, les policies locals dels ajuntaments, els inspectors del Govern de les Illes Balears, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil reforçaran les campanyes d'inspecció en el temps en que l'illa romangui en fase 3. L’objectiu és assegurar que es compleixen les restriccions a la mobilitat, la prohibició de celebrar festes o concentracions de persones en domicilis privats i les limitacions d'aforaments, horaris i distància social en els establiments oberts al públic.

És una de les conclusions que s'extrau de la reunió mantinguda aquest matí a la seu de la institució, que va ser demanada pel president Vicent Marí, i en la que han participat les conselleres d’Administracions Públiques i Modernització i de Presidència, Cultura i Igualtat, Isabel Castro i Pilar Costa; la delegada de Govern de l'Estat, Aina Calvo; els batles dels municipis de l’illa i els representants de patronals i sindicats per analitzar la situació de la Covid-19 i enviar un missatge comú perquè ciutadania i empreses compleixin les normes i les recomanacions de seguretat que tenen com a finalitat evitar la propagació dels contagis.

El president, Vicent Marí, ha explicat que "la unitat política en la lluita contra el virus que es veu a Eivissa és exemplar, i s'ha de reflectir en els resultats de la mateixa. És per això que ara hem de donar una passa més i que la gent al carrer percebi que la minoria que no compleix les normes sanitàries establertes serà sancionada, ja que la seva irresponsabilitat ens castiga a tots".

Les noves mesures acordades pel Govern, que situen l’illa d’Eivissa al nivell 3 d’alerta sanitària, responen a l’empitjorament de les dades epidemiològiques i assistencials dels darrers dies, ja que, en aquest context, resulta primordial complir les normatives per poder frenar el ritme de contagis i garantir la capacitat de resposta eficient del sistema assistencial.

En aquest sentit, Isabel Castro, Pilar Costa i Aina Calvo han agraït l’esforç que està fent tota la població, ciutadania i empreses, el Consell d’Eivissa i els ajuntaments de l’illa. A la vegada, han demanat la col·laboració de totes les administracions, patronals i sindicats, perquè facilitin tota la informació necessària per garantir el compliment de la normativa. A més, han reclamat que contribueixin a difondre les mesures de protecció.

També han recordat que, tot i que la major part de ciutadania i d’empreses les compleixen, encara n’hi ha que ignoren les normes bàsiques de distanciament social, d’aforaments i d’horaris; qüestions susceptibles de derivar en sancions.

A més, la consellera Castro ha recordat que els operatius conjunts d'inspecció -integrats per inspectors de la Comunitat i dels consells insulars, Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals- s'han reforçat amb motiu de les festes nadalenques per tal de vigilar l'activitat en comerços, centres comercials, establiments de restauració i bars amb l'objectiu de garantir el compliment de la normativa.

Sancions de fins a 600.000

Des de l'activació d'aquests operatius conjunts, s'han realitzat 1.138 inspeccions a les Illes Balears (263 a Eivissa i 58 a Formentera) i s'han aixecat 836 actes per incompliments de la normativa (139 a Eivissa i 25 a Formentera).

D’altra banda, des de l'entrada en vigor del Decret llei 11/2020, de 10 de juliol, pel qual s'estableix un règim sancionador específic per a fer front als incompliments de les disposicions dictades per a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19, s'han registrat 6.564 denúncies (incloses les aixecades per altres administracions que han estat remeses a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització), de les quals 5.808 corresponen a particulars i 756 a establiments.

Més concretament, a l’illa d’Eivissa s’han registrat 1.394 denúncies (1.252 a particulars i 142 a establiments) i a Formentera s’han registrat 150 denúncies (3 de les quals corresponen a establiments i 147 a particulars)

Castro ha recordat que aquest Decret contempla sancions que poden arribar als 600.000 € i al tancament de l’establiment quan els incompliments siguin molt greus. Fins avui, s'han tancat 5 establiments a les Illes per incompliments molt greus. Tres a Mallorca, un a Eivissa i un altre a Formentera.

L’objectiu del Govern i del Consell d'Eivissa és fer feina de manera conjunta amb totes les administracions i amb tots els sectors socials per contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia i les dificultats que se’n puguin derivar de la necessitat de restringir determinades activitats amb l’objectiu de protegir la salut de la població.

Informadors Covid

Per altre costat, a la mateixa reunió, els alcaldes han demanat al Govern balear que comencin a fer feina al més aviat possible els informadors Covid-19 que s'han de desplegar per totes les illes i, en la mesura de les possibilitats logístiques i de recursos humans, que s'acceleri el ritme del Pla Estratègic de Vacunació a les Illes Balears, cosa que podria ocórrer en properes setmanes gràcies a la recent aprovació de la vacuna de Moderna.

A la reunió celebrada avui a la seu insular han assistit els batles Rafa Ruiz (Eivissa), Carmen Ferrer (Santa Eulària des Riu), Josep Marí Ribas (Sant Josep de Sa Talaia), Marcos Serra (Sant Antoni de Portmany) i Antoni Marí (Sant Joan de Labritja). Així mateix, han estat presents el director insular de l’Administració de l’Estat, Enrique Sánchez; el coronel cap de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Alejandro Hernández; el cap superior de la Policia Nacional a les Illes Balears, Gonzalo Espino, i el cap del Departament d’Emergències del Govern de les Illes Balears, Antoni Bernat.

Així mateix, respecte als membres de la Mesa de Diàleg Social, han participat el president i la secretària general de PIMEEF, Alfonso Rojo i Maria Àngels Marí; el vicepresident de CAEB, José Antonio Rosselló; la presidenta de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, Ana Gordillo; el president de Foment del Turisme, Alejandro Sancho; Felipe Zarco i Consuelo López de CCOO; Guadalupe López d'UGT i Dolores Tur de la Cambra de Comerç d'Eivissa i Formentera.