torna

Detall de la notícia

Imatge 4509313

La condició de resident se sol·licitarà al final del procés de compra a petició del Govern de les Illes Balears

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat del director general de transport marítim i aeri, Xavier Ramis, ha anunciat avui en roda de premsa que el Govern central ha incorporat una de les demandes del Govern de les Illes Balears relativa al descompte de resident.

Aquesta nova mesura, que ha entrat en vigor, amb l’entrada en vigor dels Pressupostos Generals de l’Estat, consisteix en demanar la condició de resident al final del procés de compra de bitllets en el transport marítim i aeri per evitar l’increment de preus.  D’aquesta manera s’evitarà que es pugui utilitzar la informació relativa a la no condició de residència per oferir tarifes diferenciades al resident i al no resident, ajudant a prevenir el frau i els comportaments anòmals per part de les companyies de transport.

El conseller Marc Pons ha destacar que: “l’objectiu d’aquesta mesura és que el descompte de resident repercuteixi damunt els residents i no damunt el compte de resultats de les companyies”.

S’havien detectat comportaments de pujades de preus a les companyies aèries amb els bitllets on s’aplica el descompte de resident, és per això que des del Govern de les Illes Balears es va treballar amb el Govern central per adoptar mesures que corregissin aquestes tendències del lliure mercat.

La nova normativa de bonificacions al transport, que assegura el manteniment del 75%, però modifica l’experiència de compra.

Va entrar en vigor amb l’entrada en vigor dels PGE el passat 1 de gener, tot i així, les companyies aèries i marítimes, així com qualsevol altra persona física o jurídica que intervingui en la comercialització dels bitllets susceptibles de ser subvencionats, disposaran de dos mesos per a l’adaptació dels seus sistemes de venda al nou procediment de compra. Tenen màxim fins dia 1 de març per realitzar els canvis pertinents per assegurar el procés de compra s’ajusta a la nova normativa.

També, cal destacar que es confirma la intenció del Govern central de mantenir el 75% de bonificació i es consoliden unes ajudes que augmenten en un 100% en comparació amb els anterior pressupostos aprovats.

En el cas del transport aeri, l’augment es tradueix en la previsió de 11.800.000 bitllets subvencions en comparació amb els 5.900.000 dels anteriors pressupostos i es manté la partida d’ajudes per a famílies nombroses. Els pressuposts de 2019 i 2020 contemplaven una partida de 117,8 milions pel descompte de residents en aeri i pel 2021 212 milions d'euros (només per Balears).

En marítim la partida contemplada per el descompte de resident passa de 24.432.000€ a 50.726.000€ per tant queda garantida la cobertura de totes les bonificacions sol·licitades