torna

Detall de la notícia

Imatge 4509247

El conseller Pons avança al sector de transport discrecional noves ajudes per al 2021

El conseller, que ha qualificat d’estratègic el transport discrecional de viatgers dins l’engranatge del sector turístic i ha admès que és un dels sectors que més està patint la crisi ha avançat que per a 2021 s’obriran noves línies d’ajuda al mateix temps que ha esmentat les que estan en marxa en aquests moments.

 

Ha assegurat el conseller que és important també que s’articulin ajudes al sector no només des del Govern sinó que s’abordin “de manera compartida” amb altres institucions.

 

Així, el conseller ha recordat que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge té oberta en aquests moments una línia de subvencions per import d’ 1,5 milions d’euros per compensar les despeses que han originat al sector les mesures de prevenció COVID-19, com per exemple, l’adquisició de productes de protecció (mampares, mascaretes, gels....) o PCR. Són ajudes destinades als sectors de transport, incloent-hi el discrecional, taxis, vtc i mercaderies.

 

També de la Conselleria de Turisme, Model Econòmic i Treball, es va convocar una línia d’ajudes d’1 milió d’euros al sector del transport discrecional per al manteniment dels llocs de treball dels fixos discontinus inclosos en ERTO però que no van poder cridar les empreses per la baixada d’activitat. Aquestes ajudes permeten la subvenció del 50% de les quotes de la Seguretat Social.  

 

 

Igualment, el Govern balear, a través d’ ISBA, va acordar una línia extraordinària d’ajudes de 200 milions d’euros destinades a Pimes i autònoms així com també l’ ajornament dels deutes anteriors entre sis mesos i un any.

 

Igualment, s’han convocat també en 2020 ajudes específiques  per a autònoms, entre ells els del sector de transport (taxistes, vtc, transportistes mercaderies...). L’ import de la convocatòria és de 14,4 milions € entre Govern (8,1M) Consells i ajuntaments.

 

Des del Govern de l’Estat  -ha recordat el conseller- s’han  obert línies d’avals ICO de l’Estat, per import de 1.523 milions, al transport terrestre, així com una moratòria de fins a 6 mesos dels contractes de préstecs, lísing i rènting dels autocars. En el cas de les moratòries dels leasing, el conseller ha reiterat el compromís del Govern a lluitar davant l’Estat una pròrroga fins a finals de 2021 d’aquesta moratòria.

 

A més de les línies d’ajudes s’han adoptat també altres mesures de suport com, per exemple, a petició del sector del taxi, establint que han de cobrir únicament un 20% dels serveis habituals (el mateix que es va fixar durant l'estat d'alarma primer) per ajustar l'oferta a la demanda existent en aquests moments.

 

Cal recordar també, que el Parlament de les Illes Balears, ha validat el decret-llei del Govern que estableix compensacions per les pèrdues de les empreses de transport de viatgers, en aquest cas, del sector de transport regular. Actualment, està obert el termini perquè les empreses afectades (aquelles que tenen contracte a compte i risc)  presentin les seves sol·licituds.