torna

Detall de la notícia

Imatge 4444022

Cultura llança I-CorDes, un projecte innovador de propostes escèniques, teòriques i sonores amb Es Baluard Museu

La primera sessió, 'Moviments fronterers', tendrà lloc el 14 de novembre a l'Aljub amb Óscar Cornago, Catalina Carrasco i Kiko Barrenengoa

La delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, i la directora gerent d'Es Baluard Museu, Imma Prieto, han presentat avui I-CorDes, Institut de Corpologies Deslocalitzades, un projecte en comú, pioner i innovador al territori balear amb propostes escèniques, teòriques i sonores de diferents formats.

Per la seva naturalesa efímera, la dansa, la performance, la música o l'spoken word queden fora d'investigacions teòriques i historiogràfiques. Per aquest motiu, des de la Delegació de la Presidència per a la Cultura es vol recolzar el sector, reivindicar aquests llenguatges artístics i introduir en l'àmbit de les Illes Balears una línia d'estudis que acosti aquestes reflexions als diferents públics. "Aquest programa respon una sèrie de necessitats i demandes del sector de les arts escèniques i disciplines com la dansa contemporània o la performance. Creiem que era necessari un espai de reflexió dedicat a la recerca i el pensament en la línia de les accions dels grans museus i en un temps, com l'actual, que es presta especialment a aquest propòsit", ha explicat Solivellas.

L'objectiu d'I-CorDes és dur a terme una reflexió sobre la relació entre el cos, el text i el so. En aquest sentit, el motor de recerca es centra en aquells treballs relacionats amb les arts escèniques (dansa, performance, veu) que activen el concepte 'exposició' a partir de la presència física dels cossos en l'espai.

El projecte de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, a través de la Delegació de la Presidència per a la Cultura, amb Es Baluard Museu, té un caràcter experimental, fuig de la idea d'espectacle tancat i reivindica pensament i experiència, per, mitjançant el cos, fugir d'estereotips i codis socials.

Quatre sessions

El cicle tindrà quatre sessions, coincidint cada una d'elles amb el canvi d'estació. Cada sessió, pensada de forma intensiva i inclusiva, s'estendrà al llarg d'una jornada. Comptarà amb una part teòrica, una pràctica i una sonora, conduïdes per reconeguts professionals dels àmbits de les arts escèniques i la recerca com Óscar Cornago, Catalina Carrasco, Kiko Barrenengoa, Aimar Pérez Galí, Reinaldo Ribeiro i Carles Congost (The Congosound), els quals introduiran les diferents propostes d'aquesta tardor i hivern.

El títol de la primera sessió és "Moviments fronterers" i tindrà lloc el pròxim 14 de novembre a l'Aljub d'Es Baluard Museu i comptarà, a partir de les 11.00 hores, amb la sessió teòrica a càrrec d'Óscar Cornago "Les sustitutes: ejercicios teórico-prácticos sobre la condición fantasmal de los cuerpos", la sessió pràctica "Moviments fronterers" de Catalina Carrasco i la sessió sonora amb Kiko Barrenengoa fins a les 21.00 h. Aquesta activitat és de pagament (5 €), amb places limitades i inscripció a través de la web del Museu.

La directora d'Es Baluard Museu, Imma Prieto, ha agraït la col·laboració establerta amb la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat i ha definit el programa d'I-CorDes com "una reflexió sobre la relació entre el fet verbal i l'acció corporal".

"El nostre desig és reivindicar totes les corporalitats que desafien coreografies deslocalitzades, invisibles. Convidam a deixar-nos sentir i a prendre consciència d'allò que sempre ens acompanya, d'allò que ens fa ser. Assenyalar la vulnerabilitat com a fortalesa. És el moment d'erigir-nos amb una reivindicació corporal quan els cossos han estat relegats a la reclusió i al no contacte. Per això, I-CorDes no és només un acrònim, també fa al·lusió a l'etimologia de la paraula cor i record (cordis: tornar a passar pel cor). Cal recordar quan érem lliures i el frec esdevenia coneixement", ha afegit Prieto.

Amb aquest programa, la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, i Es Baluard Museu defensen la necessitat de recuperar el vincle amb el cos, no només des de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, sinó també respecte de les tendències que s'han anat generant en els darrers temps i que han augmentat, per una banda, la sensació d'aïllament i, per l'altra, el grau d'individualisme.