torna

Detall de la notícia

Imatge 4440127

El nombre de treballadors acollits a un ERTO a les Illes Balears descendeix un 55% i tanca octubre amb 31.132

L’afiliació se situa en 441.107 persones i reflecteix el trànsit dels fixos discontinus des dels ERTO cap a la prestació extraordinària

L’atur creix respecte a l’any passat i se situa en 81.713 desocupats el mes d’octubre

 

El nombre de treballadors acollits a un ERTO a les Illes Balears ha descendit un 55 % el darrer mes. L’octubre s’ha tancat amb 31.132 persones incloses en aquest mecanisme de protecció, 38.399 menys que el mes anterior. D’aquesta manera, l’octubre comença a reflectir el trànsit dels treballadors fixos discontinus de les Illes Balears des dels ERTO cap a la prestació extraordinària impulsada pel Ministeri de Treball al final de setembre i que s’estendrà fins al pròxim 31 de gener de 2021, com a mínim.

Així doncs, de les 151.658 persones que al final del mes de maig s’acolliren a un expedient de regulació temporal d’ocupació, un total de 120.526, un 79,5 %, ja no fan ús d’aquest mecanisme.

De les 31.132 persones que encara avui es troben protegides per un ERTO, n’hi ha 25.881 a Mallorca, 1.648 a Menorca, 3.293 a Eivissa i 176 a Formentera. Així ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha presentat les dades d’afiliació i d’atur corresponents al mes d’octubre, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

D’altra banda, Negueruela ha recordat que «el sistema de protecció, aquest gran escut social, està funcionant a les nostres illes, que ja són una de les comunitats més protegides d’Espanya». Davant aquesta realitat, el conseller ha tornat a remarcar l’existència de la figura dels ERTO, que ha definit com a «imprescindible» en aquests moments, i també ha destacat que aquest sistema de protecció servirà per continuar protegint els treballadors de les Illes Balears.

En aquest sentit, Negueruela ha tornat a insistir en la necessitat de mantenir aquesta mesura de protecció activa «tot el temps que sigui necessari», i de definir altres mesures de protecció per als treballadors i les empreses.

L’afiliació descendeix fins a 441.107 persones

L’afiliació del mes d’octubre, amb 441.107 persones, va descendir respecte de la registrada al setembre; concretament va caure en 58.970 persones, un 11,8 %. Es tracta d’un descens que reafirma una situació laboral i econòmica «molt complicada i que situa les Illes Balears en una situació d’alta vulnerabilitat». Tant en termes percentuals com absoluts és la caiguda més gran en el conjunt de l’Estat, que registra un 0,6 % d’increment intermensual de l’afiliació. Part d’aquesta caiguda de l’afiliació s’explica per la sortida dels ERTO dels treballadors fixos discontinus, que previsiblement es produirà també el mes de novembre.

No obstant això, les afiliacions han caigut de manera més pronunciada des d’una perspectiva interanual. Respecte del mateix mes de l’any passat, l’octubre l’afiliacióha caigut un 17,6%, la qual cosa ha deixat les Illes Balears com la comunitat en què més cau el registre de tot l’Estat. De fet, la mitjana estatal registrada mostra una caiguda del 2,3 %, més de quinze punts percentuals menys. Això s’explica per l’elevat pes del turisme en l’economia de les Illes Balears i, per tant, per l’impacte que la limitació de moviments té en el mercat laboral de l’arxipèlag.

Atur

Durant el mes d’octubre hi va haver a les Illes Balears 81.713 persones a l’atur, la qual cosa suposa un increment de 4.601 persones respecte del setembre (+6 %). Des d’una perspectiva interanual, l’atur creix un 61,5 %, molt per sobre de la mitjana estatal (20,4 %), a causa sobretot del trànsit de treballadors fixos discontinus des dels ERTO cap a la prestació extraordinària.

Són xifres «molt dures i elevadíssimes per a un mes d’octubre», segons Negueruela, que també ha recordat que la figura dels ERTO ha funcionat com a mecanisme de protecció, ja que «permet mantenir els treballadors fixos discontinus i tota l’ocupació indefinida protegits amb una prestació».

A més, la taxa d’atur administratiu de les Illes Balears és del 15,5 %, per sota de la taxa nacional, que se situa en el 16,7 %. Finalment, la taxa de cobertura arriba al 50,4 %, fins a les 84.938 persones.

Nous acords

Finalment, Negueruela ha destacat dos acords importantsque han tingut lloc aquesta setmana en el Govern de l’Estat i que tindran una repercussió positivaen el mercat laboral de les Balears. D’una banda, el subsidi especial aprovat ahir pel Consell de Ministres, de 430 € i tres mesos de durada, per a totes les persones que hagin esgotat la prestació per desocupació.

D’altra banda, la cobertura dels treballadors fixos discontinus de les Illes Balears millorarà, atès que tots els mesos que hagin estat inclosos en un ERTO seran assimilats com a treballats, gràcies a un reial decret llei de mesures complementàries per a la protecció per desocupació aprovat ahir i publicat avui en el Butlletí Oficial de l’Estat.