torna

Detall de la notícia

Imatge 4417800

Afers Socials i Esports destinarà 300 mil euros més a Cooperació en els pressuposts de 2021

També s'ha comunicat que s'activarà una plataforma per recollir aportacions ciutadanes a la nova llei de Cooperaració

La Conselleria d'Afers Socials i Esports destinarà 300 mil euros més a Cooperació en els pressuposts de 2021, així ho ha comunicat avui la consellera Fina Santiago al Consell de Cooperació que s'ha reunit avui de forma telemàtica. La consellera Fina Santiago ha explicat que "amb aquest pressupostari el que vol demostrar el Govern és que continúa col·laborant per lluitar contra les desigualtats socials arreu del món, no només hem de lluitar contra la pobresa dins el nostre país sinó que també hem de ser molt conscients que altres països estan en situació molt més precària que la nostra i per tant necessitam aquesta solidaritat internacional. D'aquí aquesta aposta per la cooperació internacional. És un augment del 5%, no és un gran augment, però sí és un gest clar que el Govern seguirà lluitant i col·laborant per reduir la pobresa arreu del món".

Val a dir que el Consell de Cooperació al Desenvolupament de les Illes Balears és l'òrgan consultiu i de participació de la iniciativa social que treballa per definir i aplicar les polítiques de cooperació per al desenvolupament. Està format per representants de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, membres del sector de la cooperació balear, diferents institucions de les Illes Balears i representants de tots els grups parlamentaris. 

A més, la consellera Fina Santiago ha aprofitat la trobada per comunicar al Consell que en breu s'activarà una plataforma per recollir les propostes de la ciutadania, en general, i dels membres del Consell en particular, a la nova Llei de Cooperació. D’aquesta manera, tots els ciutadans i ciutadanes poden fer les aportacions i propostes que troben que s’haurien d’incloure a la redacció de l’esborrany de la Llei que regularà la Cooperació de les nostres illes en el futur.

La idea parteix de l'experiència en una plataforma similar de la direcció general d'Esports. 
La Conselleria d’Afers Socials i Esports fa feina amb la nova Llei de Cooperació perquè considera que després de quinze anys de la primera Llei de Cooperació (Llei 9/2005), el sector  ha viscut una transformació en el seu conjunt, pel que fa a la pròpia forma de cooperar, a la tipologia dels programes i accions, als recursos disponibles, als actors implicats i les seves relacions, així com al propi context nacional i internacional de la cooperació al desenvolupament. Ha quedat palès que en un territori geogràficament petit com el nostre esdevé una obligació millorar i potenciar la coordinació, la complementarietat i els mecanismes de participació entre els principals actors del sector, facilitant el camí per dotar de personalitat pròpia a la política de cooperació per al desenvolupament de les Illes Balears. 
Val a dir que els principals objectius de la nova norma són els següents:
• Definir un nou model de cooperació de les Illes Balears a partir del debat obert i
participatiu amb el sector i la ciutadania.
• Incorporar nous agents i nous enfocaments que permetin crear noves aliances amb
altres moviments socials i transversalitzar les polítiques de cooperació al
desenvolupament.
• Actualitzar el pes que han de tenir l’educació per al desenvolupament en les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament.
• Adaptar el concepte, la metodologia i els enfocaments propis de l'Educació per a la Transformació Social (EpTS).
• Actualitzar i ajustar la normativa a les noves realitats i a les demandes de les entitats del sector.
• Actualitzar i ajustar els òrgans de coordinació i consulta.
• Simplificar, en la mesura del possible, els procediments administratius lligats a les accions de la Direcció general de Cooperació, tant per activitats pròpies com per activitats indirectes.
• Revisar i actualitzar els diferents instruments i eines i modalitats de la Direcció general de Cooperació.
• Adaptar la llei al context internacional i a l'Agenda 2030.