torna

Detall de la notícia

Imatge 4407152

El Govern i la UIB obren les aules a la Memòria Democràtica amb un títol propi

Compta amb la participació d'experts d'una dotzena d'universitats i centres d'estudis vinculats amb polítiques de Memòria Democràtica

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, adscrita a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, i la UIB posen en marxa un nou títol per formar especialistes universitaris en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica.

Un projecte que ofereix una mirada interdisciplinar ―amb experts del món del dret, la història, les ciències polítiques, la filosofia i l'antropologia― per analitzar els règims autoritaris i els conflictes armats del passat des d'una perspectiva de drets humans en el present. Una oferta formativa que també es caracteritza per la seva amplitud geogràfica ja que combina una visió global ―a partir d'experiències a l'Amèrica Llatina, l'Europa de l'Est i Sud-àfrica― amb una altra centrada en Espanya i les Illes Balears, per situar problemes que són resolts en altres parts del món i dels quals es poden extreure bones pràctiques per aplicar-les en el nostre territori.

Es tracta d'un títol propi de la UIB de 36 crèdits, impulsat des de la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern, que forma part de l'oferta formativa de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i que dirigeixen la doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Margalida Capellà i el professor d'Història Contemporània, David Ginard.

“Conèixer el passat és necessari per entendre el present i preparar un futur evitant els abusos comesos. Aquest és el punt de partida d'aquest títol universitari”, ha explicat Jesús Jurado, secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, “no hi ha experiències d'aquestes característiques a nivell de l'Estat que aportin una vessant històrica, jurídica i, sobretot, de drets humans als conflictes armats i règims autoritaris que ens han sacsejat. Hem de situar el que ha passat a Balears i a Espanya dins el conjunt d'experiències internacionals. Hem de parlar de víctimes i repressors, però també de polítiques públiques de Memòria Democràtica. En uns moments en què hi ha damunt la taula un avantprojecte de Llei de Memòria al conjunt de l'Estat, a les Balears ja hem fet molta feina i aquest títol universitari és una mostra de la ferma voluntat que tenim d'introduir la Memòria Democràtica en el món educatiu”.

“Aquesta nova titulació cerca cobrir un buit acadèmic existent a la nostra comunitat, però també arreu de l’Estat espanyol, per poder debatre i aprendre conceptes, principis, experiències, normativa i coneixements científics en aquesta matèria", afegeix Margalida Capellà, codirectora del nou títol de la UIB, "actualment, nombroses lleis autonòmiques i també l’actual llei estatal Llei 52/2007 reconeixen drets relacionats amb la justícia transicional i estableixen o preveuen la realització de polítiques públiques de memòria democràtica. No obstant això, no existeix cap formació específica que permeti que els tècnics de les administracions  sàpiguen per què ni com s’han de dur a terme mecanismes i processos de justícia transicional com ara l’exhumació d’una fossa comuna o la retirada de simbologia franquista, o bé com dissenyar una política pública de memòria democràtica, què són i com s’han d’aplicar els principis de veritat, reparació i justícia de Nacions Unides, o bé què és una reparació en un context d’abusos i violacions de drets humans del passat". 

Veus de referència

Aquest postgrau d’«Especialista universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica» s'estructura en cinc mòduls, cada un dels quals s'inicia amb una conferència a càrrec d'un expert de reconegut prestigi. Aquestes conferències estaran obertes al públic en general, com també ho seran les exposicions de treballs finals que faran els alumnes. Una oportunitat per compartir coneixement dins i fora de la comunitat universitària.

Així, el primer mòdul sobre “El llegat fosc del segle XX: Claus del passat per entendre els conflictes del present”, comptarà amb la conferència inaugural, el 29 d'octubre, de Fabián Salvioli, relator especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'ONU.

El mòdul dedicat a “Patrimoni, memòria i drets humans” comptarà amb la conferència, que duu el mateix títol, a càrrec de Montse Iniesta, directora d'El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, el 26 de novembre.

El 7 de gener serà el torn de Francisco Etxeberría, de la Societat Aranzadi, actualment assessor del Govern espanyol en el Pla estatal de fosses, que inaugurarà el mòdul sobre “Investigació i exhumació de fosses comunes”, amb una conferència sobre els 20 anys d'exhumacions a Espanya.

El magistrat de l'Audiència Nacional i amb àmplia experiència en tribunals penals internacionals, José Ricardo de Prada, serà l'encarregat de donar el tret de sortida al mòdul sobre “Justícia transicional, drets humans i memòria democràtica: marc jurídic i històric”, amb una conferència el 4 de febrer.

I serà Carlos Beristain, comissionat de la Comisión de la Verdad para Colombia, el conferenciant convidat per introduir el darrer mòdul d'aquest curs dedicat a “Polítiques de reconciliació i reparació en contextos de transició” amb una conferència sobre les comissions de la veritat.

Més enllà d'aquestes veus de gran prestigi, aquest curs compta amb la participació d'experts d'una dotzena d'universitats i centres d'estudis vinculats amb polítiques de Memòria Democràtica ―UIB, Universitat Pompeu Fabra, Universidad de Huelva, Universitat de Barcelona, UOC, CSIC, El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, UNED, Equipo Argentino de Antropología Forense, BIOMICS-UPV, Universidad Complutense de Madrid i Universidad Carlos III de Madrid.

Un altre dels atractius són les visites de camp que estan previstes a Madrid, al Valle de los Caídos, a Palma, a la presó de La Model, a Barcelona, i també es visitarà Menorca, sempre de la mà de persones expertes en aquests llocs.

Classes presencials i reproducció en línia (streaming)

El curs s'iniciarà el 29 d'octubre de 2020 i finalitzarà el 27 de març de 2021.

Les classes se celebraran a l'edifici de sa Riera, a Palma, per a aquells alumnes que vulguin seguir el curs de manera presencial. També es podran seguir les classes a través de streaming, la qual cosa permetrà la participació d'alumnes i professors d'altres territoris.

S'ofereixen un màxim de 25 places per a alumnes que vulguin seguir el curs complet, que està obert al públic en general i que pot tenir un especial interès per a graduats en Història, Dret, Ciències Polítiques, graduats i especialitzats en Antropologia, Ciències Socials i Forenses, així com graduats en Periodisme i Ciències de la Comunicació i treballadors públics.

La matrícula estarà oberta durant tot el curs per a aquelles persones que només es vulguin matricular de determinats mòduls o vulguin fer itineraris específics, com és el de les Illes Balears.

Per a més informació, podeu consultar l’enllaç següent: http://fueib.org/curs/medemocratica