torna

Detall de la notícia

Imatge 4404415

L'AETIB i l'Euroregió impulsen un Fons d'Ajut Euroregional per fer front a la crisi generada per la COVID-19 al sector turístic

 

Està dotat amb 100.000 € i el termini perquè les entitats balears puguin presentar projectes romandrà obert fins el pròxim 31 d’octubre 
L’AETIB ha presidit avui la Comissió de Turisme de l’Euroregió amb la recuperació turística com a objectiu principal

 

Aquest fons i la recuperació turística han estat les principals línies de treball de la reunió de la Comissió de Turisme de l’Euroregió que s’ha celebrat avui i que ha estat presidida per la directora de l’AETIB, Antònia Alomar. Cal recordar que les Illes Balears ostenten la presidència de l’Euroregió des de febrer de 2019 i, a finals d’octubre, aquesta se cedirà a la regió d’Occitània. Per tant, la d’avui ha estat la darrera comissió de Turisme presidida per l’AETIB.

A la reunió d’avui s’ha tractat sobre la recuperació turística de les regions membres i, en especial, sobre el Fons d’Ajut Euroregional per fer front a la COVID-19, una iniciativa que destina 100.000 € al Turisme per donar resposta a la crisi generada per la pandèmia mundial.

Aquest fons es desglossa en dues línies d’ajut. D’una banda, l’EPM preveu fer una selecció d’entre un i tres projectes pilot –que siguin reproduïbles arreu– per al conjunt del territori euroregional. Els projectes poden ser de caire divers: aplicacions turístiques del pacte verd europeu, desenvolupament de l’economia circular en el turisme, etc. A més a més, està prevista l’elaboració d’una guia de bones pràctiques per valorar els projectes que s’hi presentin. Aquesta línia disposarà d’un import de 60.000 €.

De l’altra, l’EPM seleccionarà experts euroregionals que s’hagin presentat a la convocatòria (economistes, sociòlegs i científics, entre altres) per elaborar un llibre blanc sobre el turisme –de manera que l’EPM esdevingui un territori pilot amb un model reproduïble a escala europea– i la definició d’una estratègia per a un turisme segur i resilient davant de futures crisis, ja siguin sanitàries, ja siguin d’altra mena. Aquesta línia disposarà d’un import de 40.000 €.

Cal recordar que aquesta convocatòria romandrà oberta fins al pròxim 31 d’octubre i, per tant, totes les entitats de les Illes Balears que vulguin participar poden fer-ho. Les bases estan disponibles al web www.euroregio.eu (apartat d’ajut i subvencions).

A la reunió de la Comissió de Turisme d’avui, s’ha fet un balanç dels projectes presentats fins dia d’avui i s’ha validat la graella d’avaluació. També s’ha donat a conèixer a la resta de regions participants quina és la situació sanitària davant la COVID-19 als diferents governs de les regions membres i s’ha parlat de les accions previstes per l’EPM per a l’any 2021 així com les prioritats de la nova presidència i la preparació d’un full de ruta 2030.

A aquesta darrera Comissió de Turisme de l’Euroregió presidida per l’AETIB, la directora, Antònia Alomar, ha volgut agrair “la bona feina feta en el si d’aquesta comissió per impulsar el turisme sostenible així com altres projectes importants d’interès comú, especialment en un moment tan difícil com el que viuen les destinacions turístiques actualment.”

L'Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) és un projecte polític de cooperació territorial nascut el 2004 amb el suport de la Unió Europea i amb l’objectiu de crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori. Actualment en són membres la Regió d’Occitània, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, que n’exerceix la presidència, rotatòria, des de febrer del 2019.