torna

Detall de la notícia

Imatge 4404336

La targeta bancària es pot emprar des d'avui per accedir a la línia de metro a la UIB

A partir d’avui, els usuaris que fan el trajecte Estació Intermodal – UIB amb el metro podran utilitzar la seva targeta bancària com a títol de transport; és a dir, com a targeta amb la que passar els torns i accedir al metro. Igualment, també podran emprar la seva Targeta Intermodal convertida a moneder. Així, s’inicien les proves del nou sistema tarifari a la línia M1 per anar a la UIB. També s’ introdueix a partir d’avui la targeta bancària com a títol de transport en la línia de bus interurbà en proves L199, que connecta el centre de Palma amb Cala Major i Sant Agustí i en la que ja se podia emprar la targeta moneder.

Així ho ha explicat avui a l’Estació Intermodal de Palma, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat pel director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, els gerents de CTM, Maarten Van Bemmelen, i d’SFM, Mateu Capellà.

El conseller Marc Pons ha emmarcat l’inici de les proves del nou sistema tarifari en una millora global del sistema de transport públic. Ha detallat que la posada en marxa, el proper mes de gener, de les noves concessions d’autobús per carretera a Mallorca, suposarà un bot de qualitat sense precedents, amb una flota de busos nous, no contaminants, més línies, més freqüències i el nou sistema tarifari del que ara s’han iniciat les proves. El conseller ha explicat que el nou sistema tarifari “converteix les nostres Illes en un territori de referència no just a Espanya, sinó també a Europa”. De fet, aquest nou sistema permetrà per una banda que els usuaris habituals, amb la targeta TIB moneder, paguin manco com més viatgin i, per una altra, que els visitants o residents sense targeta puguin emprar la seva targeta bancària com a títol de transport. És més, el conseller ha afegit que aquest nou sistema -que ara estarà en proves en la línia del metro a la UIB i la L-199- s’ estrendrà al conjunt de la xarxa TIB (tots els busos interurbans, metro i tren) en posar-se en marxa les noves concessions el gener de 2021. Posteriorment, aquest sistema l’empraran -uns mesos després- els busos de l’EMT. Després, en estar completat l' equipament dels busos de les noves concessions de cada Illa, el sistema s'estrendra als busos de Menorca, Eivissa i Formentera. Així, tots els autobusos duran la mateixa tecnologia cedida pel Govern. “A qualsevol de les Illes, es podrà emprar una sola targeta. És un bot molt important en qualitat i comoditat”, ha destacat el conseller.

A l'acte també han assistit representants de GMV, empresa subministradora de l'equipament tecnològic del nou sistema tarifari, i del seu subcontractista i soci bancari per al nou projecte tecnològic que s'implanta en el servei de transports de les Illes Balears, el Banc Santander.

Amb la Targeta Intermodal moneder els usuaris veuran com el preu dels seus trajectes disminueix dia a dia gràcies a un sistema de punts, fent que com més viatgin, menys els costi. A més, quan el nou sistema estigui integrat a tota la xarxa, podran fer qualsevol trajecte amb el saldo carregat, sense dependre dels salts dels actuals abonaments. El que es pot fer ja a partir d’avui és un trajecte combinat amb la M1 i la línia L199. El nou sistema, per tant, flexibilitza al màxim l’ús de la Targeta Intermodal per tot Mallorca.  

S’introdueix també a partir d’avui, en proves, la utilització la targeta bancària com a mètode de validació per viatjar a la UIB i amb la L199. Introduir la targeta bancària contactless com a títol de transport és una de les grans novetats del nou sistema tarifari.

Tant pels visitants de l’illa com per aquells residents que no disposin de Targeta Intermodal, emprar la targeta bancària serà una opció còmoda i econòmica per utilitzar el transport públic de l’illa.

El gran avantatge d’aquest títol de viatge és que permetrà obtenir descomptes a grups de fins a cinc persones. Així, amb la mateixa targeta, cada membre de la família o del grup estalviarà més: 40 % el primer, 45 % el segon, 50 % el tercer, 55 % el quart i 60 % el cinquè. D’aquesta manera, en una família de cinc membres que emprin la mateixa targeta bancària el trajecte costarà menys a cada un. La targeta pot ser de dèbit o de crèdit, sempre que sigui contactless. En el cas de la línia 199, la targeta bancària s’ha de validar en pujar i en baixar del bus, ben igual que la Targeta Intermodal.

El director general de Sistemes Intel·ligents de Transport en GMV, Miguel Ángel Martínez Olagüe, ha explicat que “el sistema tarifari integrat i multimodal desplegat per GMV adapta la tecnologia EMV permetent la gestió del cobrament en tota la xarxa de transport públic de les Illes Balears. El sistema, que combina tecnologia per a pagament amb targeta bancària sense contacte i smart cards, és un projecte pioner a Espanya i de referència a Europa. El nostre contracte amb el CTM (Consorci de Transports de Mallorca) inclou el subministrament de prop de 1.900 validadores duals EMV+NFC, juntament amb més de 600 màquines expenedores EMV+NFC+QR i un altre equipament auxiliar (cambres, pantalles embarcades, etc.), amb el qual s'equiparan totes les flotes de transport públic de Balears. Forma part també del nostre contracte la provisió de la plataforma de serveis bancaris i dels serveis d’adqusició així com el necessari procés de certificació tant dels nostres equips, com del projecte complet. Per a tots aquests serveis hem comptat amb el suport dels nostres subcontractistes, Santander i Redsys.”

De la seva banda, Rubén Justel, director general de Santander España Merchant Services, la filial del Banco Santander que gestiona els pagaments  electrònics de l’entitat, ha explicat que el projecte del Consorci de Transports de Mallorca es converteix en un dels pioners a Europa a utilitzar el pagament per identitat en les diferents maneres de transport de les quatre Illes Balears, així mateix declara que “se senten  molt orgullosos d'impulsar, una vegada més, la digitalització en els pagaments del transport públic i així contribuir a desenvolupar projectes per a millorar l'experiència dels clients i la sostenibilitat. Amb la posada en marxa del projecte de pagament EMV amb pagament basat en identitat i tecnologia de validació en torns, consolidem el nostre lideratge en el pagament digital en el transport públic, alhora que oferim una manera de viatjar més digital i sostenible a tots els ciutadans i als turistes que visiten les Illes Balears. I fem un pas més en la millora de la mobilitat urbana, fomentant l'ús del transport públic per a oferir una manera de viatjar més còmoda. “

 

Què han de fer els usuaris per poder emprar ara el nou sistema?

De moment, el nou sistema tarifari a l’M1 conviurà amb els títols de transport vigents a l’actual xarxa. És a dir, l’usuari podrà seguir utilitzant els abonaments T20 o T40 que tengui carregats a la targeta per viatjar a la UIB, però no a la L199: en aquesta línia no són vàlids els T20 i T40.

Els titulars de la Targeta Intermodal que vulguin provar el nou sistema, han de carregar la seva targeta amb doblers. El saldo es pot carregar al punt d’informació de l’Estació Intermodal i a bord dels busos de la L199. Més endavant, es podrà carregar online a la web del TIB, a través de l’àrea d’usuaris. També es podrà fer a través de les màquines d’autovenda de les estacions de tren i metro i dins els busos.

Recordam que la primera fase de les proves del sistema tarifari es va posar en marxa el 24 de juliol amb la línia en proves L199 Sant Agustí – centre de Palma. Precisament aquesta línia, operada amb els dos primers busos de la nova flota, té com a finalitat principal provar els distints components tecnològics dels nous autobusos i examinar el funcionament del nou sistema tarifari que ha d’entrar en vigor amb la posada en servei de la nova xarxa TIB. La primera fase de les proves s’ha centrat en el funcionament de la Targeta Intermodal convertida en moneder.

La implantació total del nou sistema tarifari es farà efectiva el pròxim hivern, amb l’entrada en funcionament del nou servei de bus interurbà.  Els objectius del canvi de model són, per una banda, premiar els usuaris habituals fent que com més viatgin més estalviïn i, per una altra, crear un transport públic més còmode i competitiu, reduint el temps de càrrega que es necessita al bus.

La nova tecnologia del sistema tarifari estarà als 119 torns d'accés a les estacions ferroviàries i a les 63 màquines de venda de bitllets a les estacions. Els equipaments tecnològics també s’instal·laran a tota la nova flota del servei de Mallorca, en total 223 vehicles. A més també es disposaran en els busos de l’ EMT i els interurbans de Menorca, Eivissa i Formentera.  El cost total de tot el sistema tecnològic és de 6.426.000 euros i està finançat pel Govern de les Illes Balears i cofinançat el 50 % amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El nou sistema tarifari ha estat desenvolupat des del Consorci de Transports de Mallorca, tenint en compte les necessitats detectades amb la gestió de les actuals concessions i també el procés de participació que es va dur a terme amb usuaris i conductors.