torna

Detall de la notícia

Imatge 4382680

El programa "Escoles connectades" permet que més de 114.000 alumnes de les Illes accedeixin a internet d'alta velocitat a les aules

Aquesta actuació, executada pel Govern dels Illes Balears i Red.es, ha comptat amb una inversió de 5,6 milions d'euros

Un total de 114.666 alumnes de 319 seus docents de les Illes Balears (pertanyents a 292 centres educatius), ja compten amb connectivitat a Internet de banda ampla ultrarràpida, gràcies a la finalització de les actuacions del programa “Escoles connectades” en aquesta comunitat autònoma.

Aquesta iniciativa, que proporciona servei als centres d'ensenyament públics i concertats de educació primària i secundària, ha estat possible gràcies a una inversió de 5.620.275 euros, dels quals el Govern de les Illes Balears ha aportat 2.053.278,24 € i Red.es 3.567.521,76 € cofinançats per FEDER a càrrec del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE).

Les actuacions per a l'extensió de la banda ampla ultraràpida entre els centres educatius d'aquesta comunitat s'han realitzat en el marc del conveni trilateral subscrit per Red.es ―entitat adscrita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial―, la Comunitat Autònoma d'Illes Balears ―a través de la Direcció General de Modernització i Administració Digital― i el Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Gràcies als treballs realitzats, s'ha dotat de connectivitat de banda ampla ultraràpida als centres d'ensenyament de les Illes Balears, amb l'objectiu d'estendre i consolidar l'ús de les TIC en el sistema educatiu d’aquesta comunitat autònoma.

Dels 114.666 alumnes beneficiaris, 72.885 estan matriculats en ensenyaments obligatoris (primària i secundària). La resta són d'educació infantil, batxillerat i formació professional.

A més, s'ha proporcionat a aquests centres xarxes internes de comunicacions que permeten l'ús efectiu de la connectivitat a l'aula i accés a RedIRIS, la xarxa acadèmica i d'investigació espanyola que proporciona serveis avançats de comunicacions a la comunitat científica i universitària nacional.

Els treballs han requerit de la instal·lació de 7.325 punts d'accés perquè la banda ampla es pugui usar des de 7.694 espais docents.

També s'ha aconseguit que més del 98 % de les seus docents on s'ha intervingut disposin d'un ample de banda de 990 Mbps, superant àmpliament l'objectiu previst de 100 Mbps.

De les 319 seus docents, 5 estan a Formentera, 47 a Eivissa, 237 a Mallorca i 30 a Menorca.

Programa “Escoles connectades”

El programa “Escoles connectades”, coordinat i executat per l'entitat pública empresarial Red.es, és d'àmbit nacional i hi participen els ministeris d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital; Educació i Formació Professional i Ciència i Innovació. Es desenvolupa en coordinació amb les comunitats autònomes i compta amb un pressupost màxim de 220,9 milions d'euros, destinat a més de 5,25 milions d'alumnes de 16.500 seus de centres docents espanyols no universitaris sostinguts amb fons públics.

Aquest programa, a més de millorar la connectivitat dels centres docents, actua com a impulsor de l'ús general de les TIC en l'educació: en els centres augmenta el tràfic en Internet, creix la demanda de l'ús de nous dispositius TIC i de recursos digitals amb els quals treballar els continguts, i impulsa canvis en el desenvolupament de les polítiques digitals de les comunitats autònomes més concordes a les necessitats dels centres i els equips docents.

Amb la finalització del projecte, ja són sis les comunitats que, juntament amb les dues ciutats autònomes, han completat el projecte i tenen el 100 % de les seves seus educatives connectades (3.142). A més, tenint en compte el conjunt del programa “Escoles connectades”, al qual estan adherides 14 comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes, són més de 8.500 seus les que ja disposen d’Internet d'alta velocitat.

El director general de Red.es, David Cierco Jiménez de Parga, ha subratllat sobre aquest projecte que “la generalització de la connectivitat per banda ampla d'alta velocitat en els centres docents permet reduir la bretxa digital i impulsar una educació innovadora, moderna i de qualitat. Proporcionem la infraestructura necessària per afrontar l'augment del tràfic en Internet i un ús creixent de nous dispositius i recursos digitals, que cada vegada resulten més imprescindibles en l'àmbit educatiu”.