torna

Detall de la notícia

Imatge 4375706

El Govern i la UIB debaten l'impuls del voluntariat en la nova normalitat

La Direcció General de Participació i Voluntariat impulsa unes jornades autonòmiques de voluntariat, que es desenvoluparan entre el 28 de setembre i el 14 d'octubre, organitzades conjuntament amb l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB.

«L'impuls del voluntariat en la nova normalitat» és el títol de les jornades autonòmiques que impulsa la Direcció General de Participació i Voluntariat des de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern. Una proposta organitzada conjuntament amb l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB, que es desenvoluparà entre el 28 de setembre i el 14 d'octubre amb la intenció d'oferir una visió global del món del voluntariat a les Illes Balears, analitzar quina ha estat la seva resposta davant la crisi sanitària de la COVID-19 i oferir eines i instruments per seguir promovent projectes a la nostra comunitat.

Les jornades autonòmiques de voluntariat s'adrecen, principalment, a persones vinculades a entitats, associacions i col·lectius relacionats amb el món del voluntariat, al personal d'administració i serveis, així com a membres de la comunitat universitària. Amb tot, alguns espais seran oberts al públic en general a través d'enllaços que es compartiran a les xarxes i a la pàgina web de l'Oficina de Cooperació de la UIB (https://cooperacio.uib.cat/).

«Aquests jornades neixen a partir d’un concepte ampli del voluntariat» explica el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, «perquè hi ha fórmules molt diverses de voluntariat en la nostra societat: entitats de voluntariat, xarxes veïnals, organització veïnal coordinada des dels ajuntaments... I totes elles han estat fonamentals per fer front a les necessitats més urgents en els moments més difícils d'aquesta crisi sanitària i econòmica. A tots ells els oferim conferències d’experts, tallers que els aportaran instruments pràctics, grups de treball perquè puguin reflexionar sobre com han viscut el món del voluntariat en aquesta situació d’excepció provocada per la COVID-19. Cada un des de l’experiència pròpia: tant aquells que no han deixat de fer feina al carrer, com els que han seguit donant suport a distància i aquells que, malauradament, han vist interromputs els seus projectes. Volem ser útils a tots ells i d'aquí neixen aquestes jornades autonòmiques de voluntariat».

«La crisi del coronavirus ha alterat la normalitat, que ja era fràgil i que no ha sabut donar una resposta ni local ni global contundent que permetés fer front a les grans emergències globals, com són la climàtica, la de la les persones refugiades i migrants, la de les cures... Per tot plegat –comenta Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB– l’actualitat ens aboca a una realitat estranya i complexa, i que, malauradament, intensifica les desigualtats que ja existien. Necessitam una resposta urgent, creativa i estructurada per part de les institucions, els agents de cooperació, les entitats socials i la ciutadania. És per això que hem considerat que és oportú encetar un espai conjunt amb tots els actors implicats en l’àmbit del voluntariat i la participació ciutadana, per establir sinergies que ens ajudin a fer front als grans reptes que ens presenta aquesta nova normalitat».

El programa de les jornades

Amb una durada de 30 hores, i obertes a un màxim de 100 places, les jornades s'imparteixen en la seva totalitat en línia. El programa consta d'un seguit de conferències, que imparteixen diferents experts de la UIB, i compta amb la participació de la directora de la Plataforma de Voluntariat d'Espanya, Mar Amate, en la conferència de cloenda «Connectades pel voluntariat», el 14 d'octubre. També s'ofereixen tallers de formació amb l'objectiu de dotar les entitats d'instruments i eines pràctiques perquè puguin desenvolupar la seva tasca i millorar, per exemple, l'ús de l'administració electrònica.

La crisi de la COVID-19 i la nova normalitat s'analitzaran a través de diferents grups de treball en els quals compartiran l’experiència pròpia aquelles entitats que durant la crisi varen mantenir l’activitat al carrer i que compten amb l'acreditació d'Entitat COVID per part del Govern, així com aquelles que varen continuar l’activitat en línia i d'altres que varen veure interromputs els seus projectes. Diferents realitats que també confluiran en l'espai de bones pràctiques, en què diferents entitats exposaran exemples de bones pràctiques en l'àmbit del voluntariat, en temes de formació i també en situacions d'excepcionalitat. Les taules rodones, finalment, oferiran l'espai de debat als participants de les jornades.

Les persones interessades poden ampliar la informació en l'espai web: https://cooperacio.uib.cat/Voluntariat/Altres-activitats-/Jornades-LImpuls-del-Voluntariat-en-la-Nova-Normalitat/