torna

Detall de la notícia

Imatge 4365810

Vicepresidència reclama a l'Estat que s'apliquin criteris específics per fixar la retribució a les empreses gasistes que operen a les Illes

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha presentat al·legacions al projecte de la Circular de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que estableix la metodologia per calcular la retribució de la distribució de gas natural i en la qual es preveu una retallada del 9,6 % en la retribució que rep el sector per al període 2021-2026.

 

Entre les principals demandes, es reclama que es tengui en compte la insularitat i que s’apliquin criteris específics per a les Illes Balears a l’hora de fixar la retribució per a les empreses gasistes que operen a les Illes. En concret, es demana que es prevegin els sobrecosts vinculats a les activitats de distribució i transport de gas, ja que, igual que en el sector elèctric, es calcula que suposen un 30 % més que a la Península.

 

Una altra al·legació fa referència a la demanda que s’incloguin mesures que garanteixin la seguretat jurídica i econòmica de les empreses del sector. La Conselleria considera que una retallada en la retribució podria afectar la capacitat de les empreses per mantenir la seva activitat a les Illes, així com la possibilitat de generar llocs de treball i efectuar les inversions necessàries a l’arxipèlag.

 

Finalment, es reclama que l’estimació de les despeses d’operació i manteniment que s’han de retribuir es calculin sobre la base del darrer exercici disponible per adaptar-les millor a la realitat actual, i se sol·licita l’eliminació dels coeficients reductors a la retribució d’operació i manteniment de les instal·lacions de transport secundari.

La conselleria ha presentat aquestes al·legacions amb l’objectiu de que els usuaris no vegin encarir-se el preu del subministrament.