torna

Detall de la notícia

Imatge 4360063

El Govern posa la primera pedra d'una nova promoció d'habitatge públic a Manacor

Descàrrega d'imatges

\ Armengol destaca que les promocions d’HPO permeten donar qualitat de vida i un habitatge digne a moltes persones que ho necessiten

\ Aquests onze nous habitatges que es començaran a construir s’inclouen en els 729 HPO que entre el 2020 i el 2021 hi haurà acabats o amb les obres iniciades

 

Avui la presidenta Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons; per la gerent de l’IBAVI, Cristina Ballester; pel director general d’Habitatge, Eduardo Robsy, i pel batle de Manacor, Miquel Oliver, ha posat la primera pedra d’una nova promoció d’habitatge de protecció oficial d’onze pisos a Manacor, ubicada al carrer de Lleó XIII, 15 (cantonada amb el carrer de les Moreres).

Armengol ha destacat que parlar d’HPO significa «parlar d’un dels drets fonamentals, tenir un habitatge digne». En aquest sentit, ha assegurat que «és un dret que reconeix la Constitució, però que moltes vegades no es compleix» i que, per aquest motiu, «és un dels objectius prioritaris del Govern des de la passada legislatura».

«La nostra prioritat continua sent defensar els interessos de la ciutadania i la justícia social. Construïm espais necessaris per donar qualitat de vida i un habitatge digne a moltes persones que ho necessiten», ha insistit. També ha agraït a l’Ajuntament de Manacor l’actitud positiva per treballar conjuntament amb el Govern amb tot tipus de polítiques necessàries per al municipi.

De fet, en aquests moments hi ha en construcció 300 habitatges de protecció oficial a les Illes Balears i d’aquí a final d’aquest any 2020 n’hi haurà 502. A més, hi ha un altre grup de promocions que sumen 227 HPO més sobre les quals s’estan redactant projectes, que estan en fase d’adjudicació o en altres fases de tramitació que tenen previst iniciar-se l’any 2021. D’aquesta manera, entre 2020 i 2021 hi haurà 729 habitatges de protecció oficial més.

D’aquests, enguany se n’hauran lliurat quaranta: una promoció de cinc habitatges al carrer del Regal (Palma), una promoció de quatre habitatges a Sant Lluís, vint habitatges que ha adquirit l’IBAVI exercint el dret de tempteig i retracte, i onze més que en aquests moments estan en rehabilitació.

La inversió pública suma 97,1 milions per als habitatges que ja estan en construcció, els que començaran dins aquest 2020 i els que començaran l’any 2021.

El conseller Marc Pons ha destacat que «a Manacor no hem de parlar únicament de política de construcció d’habitatge públic, sinó que tenim un plantejament de política pública en habitatge que va més enllà. Construïm habitatge nou, ajudam a la rehabilitació d’habitatge existent, ajudam directament la gent que no pot pagar el lloguer i executam mesures del decret d’habitatge que permetran acabar edificis, que avui són bucs, per tenir més habitatges de protecció oficial».

Per part seva, el batle Miquel Oliver ha agraït «la voluntat de no aturar projectes malgrat la situació actual, perquè les necessitats socials són més grans». En aquesta línia, ha apuntat que «l’habitatge protegit ha estat el gran oblidat a Manacor i per això agraïm les polítiques valentes». «L’habitatge de protecció oficial és una autèntica sortida a la dificultat d’accés a l’habitatge a causa del preu que té», ha subratllat.

Detall de la nova promoció de Manacor

La promoció d’onze nous HPO consta de tres habitatges d’un dormitori (47,8 m2), vuit habitatges de dos dormitoris (d’entre 57,5 i 64,7 m2 i un d’adaptat) i onze places d’aparcament. Es preveu un termini d’execució de les obres de catorze mesos i el pressupost és d’1,9 milions d’euros.

Serà un edifici que farà cantonada, amb una façana al carrer de Lleó XIII i una façana al carrer de les Moreres, format per una planta soterrani, una planta baixa i tres plantes pis. Es tracta d’un edifici plurifamiliar amb onze habitatges, un local comercial i onze places d’aparcament.

Els habitatges de l’IBAVI es construeixen seguint paràmetres de sostenibilitat i integració de l’edifici al seu entorn, com és el cas d’aquest, que s’ha projectat per corregir la diferència d’alçada màxima entre els dos carrers. Pel que fa a composició de façanes, la proposta fuig de les estridències i s’inclina per un llenguatge neutre, vinculat a una certa tradició a través de la utilització del color blanc, amb un sòcol de marès amb l’altura de la planta baixa, la proporció de les obertures i l’ús de les persianes amb golfos que, a banda de garantir la protecció solar i la privacitat requerides, propicien l’aparició del color.

Volumètricament l’edifici està constituït per dos volums de diferent alçada separats entre si per una franja d’espai lliure que resol mitjançant passeres l’accés als habitatges i alhora permet que la major part tenguin llum i ventilació creuada. Aquesta franja es converteix en un pati que també proporciona il·luminació i ventilació creuada al local situat a la planta baixa.

Els arquitectes autors del projecte són Catalina Mestre Rayó, Jordi Olivera sBoix i Núria Oliveras Boix.