torna

Detall de la notícia

Imatge 4329092

Els busos elèctrics de la nova xarxa TIB cobriran línies de la badia d'Alcúdia i entre Pòrtol i l'estació de Marratxí

El nou servei de transport públic interurbà per carretera tindrà una flota de 223 autobusos que es mouran amb gas natural o propulsió elèctrica. D’aquests, un total de 18 busos seran elèctrics o híbrids, de manera que la xarxa TIB serà una de les més avançades d’Europa en sostenibilitat ambiental.

En aquests moments, s’està ultimant el procés de fabricació de les 9 unitats de busos 100% elèctrics,  model e.City Gold, a les instal·lacions de l’empresa portuguesa Caetano. Els vehicles, de 12 metres, tindran una capacitat de 28 places d’assegut, 49 de dret, espai reservat per a un usuari amb cadira de rodes.

Els punts de càrrega dels busos elèctrics estaran ubicats a les cotxeres del Grupo Ruiz d’ Alcúdia i de Palma, que també  disposaran d’un sistema de captació fotovoltaica per a la producció d’energia verda.

Els nou busos 100% elèctrics operaran la concessió Nord, adjudicada a Grupo Ruiz. Oferiran servei durant tot l’any a la línia Alcúdia  - Can Picafort. Durant la temporada d’estiu faran, a més, la línia es Mal Pas/Bonaire - Alcúdia – Alcanada, i durant l’hivern, la línia de Pòrtol – Estació de Marratxí.

A més dels 9 busos 100% elèctrics, la nova flota del TIB disposarà d’altres 9 vehicles híbrids-elèctrics que oferiran servei a la línia Santa Ponça–Cas Català, corresponent a la concessió de Ponent i a la línia Portocristo – Cala Bona de la concessió de Llevant.

Aquests autobusos, igual que els busos propulsats amb gas natural comprimit, incorporen nombroses millores i tecnologies de darrera generació en sistemes de comunicació i informació, doble rampa elèctrica i manual per facilitar l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants, i també sistemes de seguretat en la conducció i per als usuaris.

Els dos primers busos dels 198 de gas natural de la nova flota del TIB circulen  des de fa uns dies cobrint la línia en proves L199, que connecta el centre de Palma amb Cala Major i Sant Agustí.  

Recordar que es pot utilitzar aquesta línia de manera gratuïta durant el mes d’agost si es disposa de la targeta TIB. Per a més informació es pot consultar la web tib.org.

Dels 223 busos de la nova flota, 216 funcionaran amb combustibles alternatius al dièsel: 198 seran de gas natural comprimit, i 18 de propulsió elèctrica (9 busos 100% elèctrics i 9 híbrids-elèctrics).  Només 7 unitats seran microbusos dièsel Euro VI.

La previsió és que la nova xarxa TIB entri en funcionament el proper hivern.