torna

Detall de la notícia

Imatge 4308893

El director de la Representació de la CE per a Catalunya i Balears, Ferran Tarradellas, anuncia que els fons del Pla de reconstrucció europea estaran disponibles a l'inici de 2021

El director de la Representació de la Comissió Europea (CE) a Barcelona per a Catalunya i les Illes Balears, Ferran Tarradellas, ha destacat avui dijous, al seminari web “L’acció exterior de les Illes Balears a l’Europa mediterrània”, organitzat per la Direcció General de Relacions Exteriors de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, que els fons del Pla europeu de recuperació estaran disponibles a l'inici de 2021. Tarradellas ha posat en valor el Pla europeu de recuperació, aprovat recentment per la CE, per ser “el més gran de la UE des de la seva creació; és molt més que un Pla Marshall”.  Aquest “electroshock d’inversió per l’economia europea”, en les seves paraules, permetrà salvar el major nombre d’empreses i de treballadors possibles. I també suposarà una oportunitat per sortir “millor equipats” de com varem entrar a la crisi, i per transformar les economies dels estats i preparar-les pels reptes del futur.

Tarradellas ha explicat que aquests recursos estaran disponibles molt aviat i que tots aquells que s'en vulguin beneficiar –tant les administracions com el sector privat- saben com fer-ho, perquè els mecanismes d’operació són els existents fins ara; i d’altra banda, les prioritats són les mateixes. Alguns exemples d’àrees estratègiques, ha recordat, són el Pacte Verd (energies renovables, transport urbà i interurbà net, eficiència energètica dels edificis, recuperació d’ecosistemes i biodiversitat, economia circular, tractament de residus); la transició digital (adaptació de negocis, creació de nous serveis i productes) i transformar l’economia perquè sigui més a prop de les persones.

D'altra banda, el Representant de la CE ha ressaltat que la Unió Europea ha tingut un paper crucial en la gestió dels plans de xoc nacionals contra la pandèmia, atès que ha donat suport als membres de la Unió en forma de diferents programes de liquiditat pels mateixos estats i per les empreses, i del Programa Sure de la CE, destinat a ajudar als estats a pagar els ERTOS.

El director de la Representació de la Comissió Europea per a Catalunya i les Illes Balears també ha avançat que a la tardor tindrà lloc la Conferència sobre el futur d’Europa, a la qual hi podran intervenir totes les administracions i individus que vulguin, en forma de debats a les quatre illes.

De la seva banda, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez, a la presentació de la conferència, ha volgut destacar l’alineament entre el projecte polític del Govern de les Illes Balears i les prioritats de la UE, com s’ha posat de manifest als eixos del Pacte de Reactivació de les Illes Balears. I el director de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha recordat a la seva intervenció que les Illes Balears es troben en una situació de perifèria, tant en relació amb l’estat com en relació amb la UE, per la qual cosa és molt important articular una estratègia d’acció exterior.

Aquesta política passaria per la reestructuració interna de les unitats de govern en aquesta àrea, l’apropament amb altres regions insulars mediterrànies, i la millora de la nostra capacitat d’acció davant la UE, participant en el començament del procés legislatiu europeu però també en un seguiment actiu i proactiu a totes les etapes.