torna

Detall de la notícia

Imatge 4303719

Agricultura augmenta un 50% el pressupost del programa de foment d'ús de llavor certificada de cereals i lleguminoses

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), ha augmentat un 50% el pressupost que destina al programa de foment d’ús de llavor certificada de cereals i lleguminoses. D’aquesta manera, es destinen al programa un total de 450.000 euros, mentre que l’any passat se’n destinaren 300.000 euros. Aquest augment pressupostari respon als mals resultats de la campanya d’enguany, que ha tingut un baix rendiment, amb un gra de poc pes específic, i uns preus de mercat baixos. Així, els pagesos que ho vulguin tenen a disposició llavor certificada per a la sembra de la propera campanya de cereals i lleguminoses. Segons la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, «el foment de l’ús de llavor certificada implica una sèrie d’avantatges pels agricultors com són les garanties de les llavors pel que fa a puresa específica, puresa varietal, elevat nivell de germinació, homogeneïtat, sanitat, traçabilitat del material genètic i garantia d’etiquetatge oficial». A més, ha explicat, «aquest programa té per objectiu contribuir a la sostenibilitat dels cultius i mantenir la competitivitat de les explotacions a través de la millora de la qualitat de la llavor utilitzada, i contribueix al sosteniment dels programes de millora genètica per a l’obtenció de noves varietats».

L’agricultor assumeix el 60% del cost de la llavor certificada de cereals i lleguminoses. S’ofereixen tres varietats de blat (Artur Nick, Galera i Nogal), quatre de civada (Alcúdia, Previsión, Kbira i Chimene), onze d’ordi -tres de cicle llarg (Meseta, Cometa, i Streif) i set de cicle curt (Shakira, Signora, Gustav, Pewter, Planet, Explorer, Sydney)-, quatre de triticale (Trujillo, Trimour, Amarillo i Alambic), tres de pèsol (Audit, Navarro i Mythic) i dues de favó (Prothabat 69 i Prothabon 101). El programa també contempla la llavor certificada ecològica.

El sol·licitant ha d’haver tramitat la ‘Sol·licitud d’ajudes directes 2019’ de la PAC, exceptuant els joves agricultors que s’hagin incorporat a la campanya 2019/2020. Com a novetat, aquest nou programa incrementa la quantitat màxima de llavor que es pot sol·licitar per superfície, que passa d’un 20% a un 25%. A més, es manté la superfície mínima de 10 hectàrees de cereals i lleguminoses declarades a la PAC de 2019 en el cas de Mallorca, però es rebaixa en el cas de Menorca, Eivissa i Formentera, que ha de ser de mínim 4 hectàrees. A la vegada, es modifiquen els quilos mínims de comanda, en funció de cada varietat.

El termini de presentació de sol·licituds és fins al 4 d’agost, a les 13 hores, i es poden entregar a la seu de SEMILLA de Palma o a la de Ciutadella. El lliurament dels productes adjudicats s’efectuarà, previsiblement, durant els mesos d’octubre i de novembre.