torna

Detall de la notícia

Imatge 4298582

Afers Socials i Esports reuneix el Consell Assessor per a la Integració de les Persones Immigrades

Debaten la situació actual i analitzen la memòria de les tasques realitzades durant el 2019

La Consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha presidit aquest dimecres horabaixa el Consell Assessor per a la Integració de les Persones Immigrades de les Illes Balears. Una cinquantena de persones, representants de les entitats i de les administracions públiques relacionades amb la immigració, han debatut la situació actual d'aquest col·lectiu i han analitzat la memòria de les tasques realitzades per la Conselleria el darrer exercici 2019.

L'OFIM que té com a objectiu informar, orientar i assessorar a les persones immigrades per facilitar la seva integració social i evitar situacions d'exclusió. Amb un pressupost de 430.000 euros, el 2019 ha atès 11.586 persones a les quatre oficines que té obertes. Això suposa un increment del 24% respecte a l'any anterior.

Amb personal multidisciplinar ajuden, orienten i redirigeixen als usuaris cap a les administracions i recursos més adients. La majoria de demandes han estat relacionades amb la nacionalitat i el procés de regularització. L'origen de les persones demandants ha estat, de manera significativa, d'Amèrica Llatina seguida d'Europa i Àfrica.

El Casal que es posa al servei de les associacions d'immigrants i les entitats socials dedicades a la cooperació internacional per al desenvolupament i la sensibilització ciutadana va tenir una mitjana d'usuaris mensual de 936 persones durant el 2019 i 44 entitats. Aquesta xifra ha anat en augment els darrers anys, tenint en compte que el 2017 eren 37 i 40 l'any 2018.

Afers Socials i Esports tramita i elabora els informes d'esforç d'integració. El 2019 hi va haver 96 sol·licituds, 82 informes favorables (69 a Mallorca, 6 a Eivissa, 1 a Formentera i 6 a Menorca). Dues sol·licituds amb no procedeix d'Eivissa i 12 arxivats per no respondre als requeriments.

Paral·lelament, per obtenir l'informe d'esforç d'integració favorable és imprescindible acreditar la participació en un o més cursos formatius impartits per administracions públiques. El darrer any es varen impartir 6 cursos d'integració social i cultural a Mallorca, de dues setmanes cada un, i dos cursos a Formentera.

D'aquests cursos que s'hi varen inscriure 180 persones, 137 han obtingut el certificat d'aprofitament, 83 dones i 54 homes.

Les Illes Balears han acollit 526 refugiats als dos centres que va posar en marxa la Conselleria durant la passada legislatura. Són els casals de Platja de Palma i Son Rapinya que gestiona la Creu Roja. Els acollits procedeixen, majoritàriament, de Veneçuela (160), Colòmbia (123), Síria (69) i El Salvador (65).

El 2019, l'Alberg de Platja de Palma va acollir 150 d'aquestes persones i a l'alberg de Son Rapinya, 92.

La conselleria d'Afers Socials i Esports destina 11,5 milions d'euros anuals als serveis socials municipals.

Dins aquesta quantia hi ha una partida concreta d'1.652.000 euros que va dirigida a facilitar la intervenció dels serveis socials comunitaris per a l'acollida, informació, valoració, assessorament i derivació de la població migrada resident als municipis de les Illes.

Les entitats de persones immigrades han exposat el seu malestar per la tardança amb la gestió dels tràmits de l'oficina d'estrangeria que gestiona l'Estat. A més, han mostrat la seva preocupació per l'augment d'actituds xenòfobes i han exposat que les persones immigrants tenen els mateixos problemes que la resta de la ciutadania: l'accés a l'habitatge i no trobar una feina estable.