torna

Detall de la notícia

Imatge 4292015

Agricultura assessora el sector davant la primera campanya de la DOP Pebre Bord de Mallorca/Pimentón de Mallorca

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha celebrat aquest dijous una jornada informativa per assessorar els productors, elaboradors i comercialitzadors del pebre bord de Mallorca. La campanya d’enguany serà la primera en la que es podrà comercialitzar aquest producte amb el distintiu DOP Pebre Bord de Mallorca/Pimentón de Mallorca. Actualment tant el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) com el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) han publicat la protecció nacional transitòria per a la DOP d’aquest producte. També s’ha publicat al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) la sol·licitud d’inscripció d’aquesta DOP.

A la trobada hi ha assistit la consellera Mae de la Concha juntament amb el director general Gabriel Torrens, el cap de servei de l’Institut de Qualitat Agroalimentària (IQUA), Miquel Àngel Frau i la tècnica, Immaculada Munar; i productors, elaboradors i comercialitzadors d’aquest producte. De la Concha ha dit que «espera que la DOP serveixi per donar una empenta al sector, ja que és una oportunitat de futur, d’un producte que ara serà exclusiu».

Els assistents han rebut informació sobre com es troba actualment la tramitació de la DOP Pebre de Mallorca/Pimentón de Mallorca. Durant la trobada també s’ha parlat de les característiques d’aquest producte, dels controls i de l’etiquetatge obligatori que hauran de dur els envasos del pebre bord de la DOP a partir de la propera campanya. Mentre no es constitueixi el Consell Regulador d’aquesta DOP (la vuitena que ja hi ha a les Balears), la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural n’assumirà les funcions durant aquesta primera campanya. És la segona DOP de les Balears feta amb productes 100% local.

Segons el plec de condicions, el pebre bord de la DOP no es pot manipular a la vegada que el pebre bord sense DOP. No es permet la comercialització del pebre bord de la DOP a granel i màxim en envasos de 5 quilos. Finalment, el pebre bord no emparat per la DOP no pot emprar el nom de Mallorca, ni tan sols fer l’evocació.

El Pebre Bord de Mallorca/Pimentón de Mallorca és una espècia resultant de moldre pebres de l’espècie Capsicum Annumm L., varietat autòctona tap de cortí, produïts a l’illa de Mallorca, un cop assecats i mòlts a establiments transformadors localitzats exclusivament a Mallorca.

La tramitació d’aquesta DOP es va iniciar fa uns anys per part l’Associació pel Foment del Pebre de Mallorca i Slowfood Illes Balears. El valor econòmic total de la producció del Pebre Bord de Mallorca / Pimentón de Mallorca és de fins a 375.000 euros anuals. Aquesta producció anual és de 28,75 tones mètriques. Actualment hi ha a Mallorca quatre fàbriques elaboradores i una trentena de productors.