torna

Detall de la notícia

Imatge 4290477

Nova promoció d'habitatge públic a Palma, que enguany sumarà un total de 132 HPO en construcció

En el conjunt de les Illes Balears l’objectiu és tenir 568 habitatges de protecció acabats o en construcció al final de 2020

La promoció iniciada avui tindrà 19 HPO i està ubicada a la barriada de l’Amanecer, al mateix carrer on ja s’inicia la construcció d’una altra promoció de 8 HPO

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i del batle de Palma, José Hila, ha posat avui la primera pedra d’una nova promoció d’habitatge de protecció oficial de 19 HPO a Palma, ubicada a la barriada de l’Amanecer, i ha visitat les obres d’una promoció de 8 HPO que ja està en construcció al mateix carrer de Salvador Espriu.

«Som conscients que una de les necessitats vitals de les persones és poder tenir habitatge amb condicions de dignitat i amb preus assequibles», ha destacat Armengol, i ha recordat que «fa cinc anys que ens vam posar a treballar intensament per fer-ho possible i ara tenim més sòl, més projectes i més recursos disponibles».

De fet, també a Palma ja estan acabades les obres dels 5 habitatges del carrer de Regal, que molt aviat es podran lliurar a les famílies que en resultin adjudicatàries. Amb les obres d’HPO que avui s’han començat hi haurà en aquest moment en obres 32 nous HPO a Palma.

L’objectiu és que aquest any 2020 hi hagi a Palma 132 HPO en construcció. Als HPO que avui s’inicien i als que ja estan en marxa es preveu sumar-n’hi durant aquest 2020 un total de 100: 57 al solar del carrer de Cuba (el Molinar) —a punt d’adjudicar obres i que podrien començar després de l’estiu— i 40 HPO més al carrer de Brotad, a la Soledat.

Igualment, hi ha 4 promocions més d’HPO a Palma, en diferents fases de tramitació, que es podrien començar ja dins 2021 i que suposarien 68 nous habitatges més a Palma. Així, entre 2020 i 2021 hi haurà a Palma 205 nous HPO acabats o en construcció.

Tant la presidenta del Govern com el conseller Marc Pons han destacat la importància de la col·laboració institucional per continuar avançant en la construcció d’habitatges de protecció pública i, en aquest sentit, han explicat que els solars on avui s’aixequen aquestes dues promocions foren cedits per l’Ajuntament de Palma, igual que el de la barriada de la Soledat (carrer de Brotad-Tous-Fornaris), on està previst iniciar enguany una construcció de 40 HPO.

Armengol també ha apuntat que la implantació d’HPO permet un plantejament important pel que fa a la «sostenibilitat mediambiental, energètica i social». A més, ha recalcat que «som conscients que aquesta situació de la COVID-19 ens planteja nous reptes i prioritats, però en el cas d’habitatge públic, per part del Govern continuarà sent la mateixa i igual de prioritària».

En aquesta línia, el conseller ha detallat que en el conjunt de les Illes Balears hi ha en aquests moments un total de 568 HPO ja acabats o en construcció.

  • 9 HPO per lliurar en breu (4 a Sant Lluís i 5 a Palma).

  • 218 HPO en construcció (199 més els 19 que s’han iniciat avui amb la primera pedra).

  • 341 en diferents fases (alguns a punt d’adjudicar obres, altres en licitació i altres en redacció de projecte, pendents de llicències, etc.) que es preveu començar aquest mateix 2020.

  • 138 ja en diferents fases de tramitació que començaran el 2021.

Detall de les dues promocions de Salvador Espriu iniciades

La promoció de 19 HPO —de la qual avui s’ha posat la primera pedra— consta de 8 habitatges de 3 dormitoris, 10 habitatges de 2 dormitoris (2 són adaptats), 1 habitatge d’1 dormitori i 19 places d’aparcament. Es preveu un termini d’execució de les obres de 18 mesos i el pressupost és de 2,9 milions d’euros.

La promoció de 8 HPO, ubicats al mateix carrer i ja en construcció, consta de 7 habitatges de 2 dormitoris (1 habitatge adaptat) i 1 habitatge d’1 dormitori. El pressupost és de 747.716 €.

Aquestes promocions, com totes les promocions que s’estan construint a través de l’IBAVI, són construccions d’habitatges sostenibles. S’utilitzen materials locals com el marès i la posidònia com a aïllament i adapten la metodologia constructiva antiga i tradicional a les necessitats actuals.

El conseller Pons ha destacat que «no només construïm habitatge social atenent una demanda social, sinó que ho feim amb uns paràmetres de qualitat i sostenibilitat que ens permeten estar al capdavant de l’avantguarda arquitectònica gràcies a la bona feina dels treballadors que tenim a l’IBAVI».