torna

Detall de la notícia

Imatge 4269700

Yllanes demana a l'Estat accelerar i ampliar les inversions en mobilitat sostenible

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sector Productius, Juan Pedro Yllanes ha demanat avui al Govern de l'Estat que agilitzi al màxim la tramitació de les ajudes a mobilitat sostenible, que es contemplen en el programa estatal d'ajudes a l'automoció, Moves II. Durant la reunió sectorial que ha mantingut avui amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i en la que també hi ha participat el director general d'Energia, Aitor Urresti, Yllanes ha agraït les ajudes contemplades en el nou programa però ha recordat que és necessari crear noves línies d'ajudes que permetin avançar cap a una transició de mobilitat ecològica.

El nou programa d'incentius a la mobilitat eficient i sostenible, Moves II, que va ser aprovat pel Consell de Ministres el passat 2 de juny i està regulat al Real Decret 569/2020 del 16 de juny, inclou una dotació de 100 milions d'euros per a totes les comunitats autònomes. D'aquesta dotació, Balears rebrà 2,5 milions d'euros, quantitat que representa un 36% més respecte a la partida anterior, que va ser d'1, 6 milions.

Aquest programa permetrà als ciutadans optar a ajuts per valor de fins a 5.500 euros per la compra d'un cotxe elèctric, sempre que es converteixi en ferralla el cotxe antic i que aquest tingui més de set anys d'antiguitat. A més, el nou vehicle no podrà costar més de 45.000 euros.

A més de l'increment en la dotació pressupostària, una de les principals novetats d'aquest programa és que també es podrà utilitzar per finançar instal·lacions de recàrrega i sistemes de lloguer de bicicletes elèctriques, així com implementar mesures per facilitar la mobilitat sostenible de treballadors i centres de treball.

Una altra novetat a destacar és que les administracions autonòmiques també podran utilitzar aquestes ajudes per a projectes propis.

Les ajudes per adquirir vehicles alternatius van des dels 750 euros i fins a 15.000 euros, en funció del tipus de vehicle, ja sigui cotxe, moto, furgoneta, autobús o camió. La subvenció també varia en funció del motor, sigui híbrid endollable, elèctric pur o gas o combustible reservat pel transport pesat.

Pel que fa a les infraestructures de recàrrega elèctrica les ajudes tindran un límit de 100.000 euros per destinatari i convocatòria. La mateixa xifra de 100.000 euros s'ha fixat per a empreses que es dediquen a prestar bicicletes elèctriques, amb un cost subvencionable de fins al 30%. El programa Moves II també inclou partides per potenciar el transport col·lectiu al treball.

 

El vicepresident Yllanes ha destacat que "des de la conselleria apostam per la mobilitat elèctrica, donant compliment a la Llei de Canvi Climàtic. Per això des del principi hem fomentat la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics perquè aquesta mobilitat sigui factible i real. Només enguany tenim previst la instal·lació de 500 punts de càrrega nous".