torna

Detall de la notícia

El Govern d'Espanya concreta el pla pilot del turisme amb 47 vols a totes les illes

L’ordre ministerial de Sanitat preveu també la constitució d’un comitè de seguiment a les Illes per avaluar l’evolució del pla

El Ministeri de Sanitat ha publicat avui una Ordre en la qual ratifica el pla pilot per a les Illes Balears que va ser presentat aquest dilluns pel Govern; l’Ordre autoritza un total de 47 rutes aèries, de les quals 38 seran amb Mallorca, 8 amb Eivissa i una amb Menorca. En total, aquest operatiu permetrà el desplaçament de fins a un màxim de 10.900 turistes procedents de 5 aeroports alemanys fins a les Illes Balears, que arribaran entre el 15 i el 30 de juny.

Per la seva banda, el Govern de les Illes Balears ha realitzat un intens treball de gestió en aquests darrers dies, a fi de tancar amb diferents línies regulars l’arribada de vols a totes les Illes.

El Govern de l’Estat reconeix a través d’aquesta ordre ministerial la bona evolució dels indicadors sanitaris a les Illes, i li atorga la capacitat de ser la primera regió en obrir aeroports per a l’activitat turística. D’aquesta manera, els passatgers procedents d’aquests 47 vols podran arribar un cop es contesti un qüestionari sanitari i es registri la seva temperatura corporal, abans d’entrar a les Illes.

Comitè de Seguiment

D’altra banda, l’Ordre ministerial de Sanitat també contempla la constitució d’un comitè de seguiment a nivell territorial a les Illes. Aquest organisme estarà format per al menys un representant de cadascuna d’aquestes administracions:

  • Ministeri de Sanitat

  • Govern de les Illes Balears (Conselleries de Salut i Turisme)

  • Secretaria d’Estat de Turisme

  • Aena

  • Ministeri d’Afers Exteriors

  • UE i Cooperació

L’objecte d’aquest comitè és fer seguiment i anàlisi de l’evolució del funcionament de tot el sistema establert durant el pla pilot. Aquest comitè es reunirà cada dos dies.

Un pla segur, per recuperar la normalitat

El pla pilot que comença dilluns dia 15 permetrà donar un important impuls per a recuperar la normalitat de l’activitat durant aquest estiu. Alhora, també es posa sota anàlisi la capacitat, adaptació i desenvolupament de l’estància de grups de turistes internacionals, així com dels protocols aprovats per a aquest operatiu.

Cal recordar que en tant que territori insular, les Illes Balears reuneixen les condicions idònies per establir corredors segurs amb les regions amb la mateixa situació epidemiològica. En aquest sentit, l’arribada de vols serà escalonada, i es produirà entre el dia 15 i el 30 de juny, amb estàncies mínimes de 5 dies.

L’Ordre Ministerial de Sanitat també contempla les distintes mesures de seguretat, tals com:

Controls a ports i aeroports: control de temperatura corporal, qüestionari sobre simptomatologia, missatges informatius a l’arribada i realització de seguiment als visitants.

Establiments turístics i oferta turística: protocols de rastreig i seguiment de contactes estrets, en el cas de casos confirmats; formació al personal dels establiments hotelers participants; instal·lació de cartellera informativa a totes les habitacions.

Finalment, també existeixen protocols de resposta davant eventuals casos positius en el desenvolupament d’aquest pla. Aquests protocols s’estenen a aeroports i establiments turístics, i es farà seguiment dels casos detectats i també dels contactes estrets dels afectats.