torna

Detall de la notícia

Imatge 4264810

Més de 151.000 persones treballadores de les Balears estan protegides per un ERTO de força major

L’afiliació es redueix en un 12,5% respecte del maig de l’any passat i se situa en 487.140 i l’atur creix interanualment en un 92%, fins arribar a les 74.689 persones aturades

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat avui que el nombre de persones treballadores protegides per ERTO durant el mes de maig ha estat de 151.658 persones en el conjunt de les Illes, segons dades facilitades pel SEPE, una dada que demostra que la mesura d’establiment d’expedients de regulació temporals per causes de força major han servit per protegir milers de llocs de treball, i ha recordat la importància d’haver inclòs també els treballadors fixos discontinus en les prestacions per ERTO.

Negueruela també ha remarcat que les Illes Balaers han estat la Comunitat més beneficiada per la protecció per ERTO, ja que el percentatge de protecció arriba al 31,1% del total de persones treballadores afiliades el mes passat estaven incloses dins d’un ERTO, mentre que la mitjana espanyola és del 16,2%.

Per Illes, d’aquestes 152.000 persones treballadores, el 75,5% són de Mallorca, el 8,1% de Menorca, el 15,1% d’Eivissa i el 1,1% de Formentera. El conseller, que ha comparegut acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha valorat aquestes dades molts positivament, ja que, “sense una mesura de protecció com els ERTO, la situació seria molt més dura” i aquestes persones treballadores són “llocs de feina que es mantenen”.

El nombre tan elevat de persones treballadores incloses dins d’un ERTO a les Balears s’explica per la inclusió de tot el personal que és fix discontinu. Moltes d’aquestes persones no s’han arribat a incorporar enguany i s’han anat incorporant paulatinament als ERTO a mesura que arribava el dia en què, previsiblement, havien d’entrar a treballar aquesta temporada.

 

CAU L’AFILIACIÓ UN 12,5%

Aquesta incorporació progressiva de persones fixes discontínues als ERTO ha generat un increment intermensual de l’afiliació. De fet, en relació al mes anterior, les Illes són la Comunitat que més ha crescut percentualment, un 5,7%, front a l’increment del 0,53% de mitjana nacional. De fet, un de cada 4 nous llocs de feina es van registrar a les Illes Balears en el mes de maig.

En canvi, l’afiliació ha descendit un 12,5% a nivell interanual. Durant el mes de maig de 2020 s’han registrat 487.140 persones treballadores afiliades, 70.329 menys que durant el mateix mes del 2019. La caiguda de l’afiliació ha estat especialment elevada, ja que en el conjunt de l’Estat espanyol aquest descens ha estat del 4,56%. Aquestes dades mostren “l’aturada i el fre sense precedents de l’economia”, ha assegurat Negueruela.

No obstant això, cal tenir en compte que les xifres d’afiliació inclouen les persones treballadores afectades per un ERTO. Així, la caiguda de l’afiliació hauria estat major sense aplicar els ERTO. En concret, sense l’aposta per aquesta gestió protectora de l’ocupació, i amb la informació estadística d’avui, l’afiliació hauria caigut interanualment en 221.987 persones, un 39%.

 

L’ATUR ES XIFRA EN 74.689 PERSONES

Pel que fa a les dades d’atur, durant el mes de maig es van registrar a les Balears 74.689 persones desocupades. Aquesta xifra reflecteix clarament l’impacte de l’aturada de l’economia i l’activitat turística derivades de la crisi sanitària de la COVID-19, ja que s’ha produït un increment del 92% respecte del maig del 2019.

En comparació amb el mes d’abril, l’atur també ha crescut, tot i que d’una manera més moderada: s’ha incrementat en un 2,9%, el que suposa 2.147 persones aturades més que en el mes anterior. En el conjunt de l’Estat l’atur ha crescut un 0,7%, fins a situar-se en els 3,8 milions d’aturats.

No obstant això, el conseller ha recordat que la taxa de cobertura s’ha incrementat considerablement (també gràcies a la protecció dels ERTO): pràcticament set de cada deu persones aturades cobren algun tipus de prestació o subsidi: “es veu clarament el desplegament de protecció que ha fet el govern d’Espanya i el govern autonòmic”.

En aquest sentit, Negueruela ha afirmat que “durant les properes setmanes i el mes de juny esperam veure com persones afectades per un ERTO comença a descendir perquè s’incorporen al seu lloc de feina”. Tot i així, el conseller ha reivindicat la importància que el govern central tengui en compte les necessitats de les Balears i les particularitats de l’impacte que la crisi sanitària ha tengut al mercat laboral de les Illes. Per això, ha insistit en les peticions que des del Govern es fan al govern de l’Estat, com la pròrroga dels ERTO al sector turístic més enllà del 30 de juny.

 

Aquí podeu consultar les declaracions del conseller:

https://www.youtube.com/watch?v=bXhEP4opsSw