torna

Detall de la notícia

Imatge 4254650

L'IBDONA ha elaborat 505 informes d'impacte de gènere des de l'any 2018

La comissió per a la Igualtat de Gènere s’ha reunit avui per fer balanç de les polítiques d’igualtat dutes a terme per les institucions de les Illes Balears i coordinar les accions de les diferents administracions. Aquest organisme, que s’ha reunit per primera vegada aquesta legislatura, té com a finalitat la coordinació de polítiques d’igualtat i està format per l’Institut Balear de la Dona, totes les conselleries de l’executiu autonòmic, els quatre consells insulars, representants de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i per l’Ajuntament de Palma.

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, ha participat en la Comissió i ha exposat la feina duta a terme per part de l’Institut Balear de la Dona per fer front als efectes de la COVID-19 i la situació d’estat d’alarma i confinament sobre les dones víctimes de violència masclista. Així mateix, ha mostrat interès per saber com afronten les diferents institucions participants les conseqüències que damunt aquestes dones té el procés de desescalada.

Durant la trobada, la directora de l’IBDONA i presidenta de la Comissió, Maria Duran, ha informat sobre les dades d'elaboració d’informes d’impacte de gènere per part de l’IBDONA. En els darrers dos anys i mig, s’han realitzat 505 informes d’impacte de gènere: 262 l’any 2018, 181 l’any 2019 i 62 durant els cinc primers mesos de l’any 2020. La diferència de xifres entre 2018 i 2019 s’explica pel fet que l’any passat va ser any electoral i per tant hi va haver uns quants mesos sense pràcticament activitat normativa. Pel que fa a l’any 2020, també s’ha de tenir en compte l’aturada administrativa provocada per l’estat d’alarma.

D’aquests 505 informes, 152 han estat sol·licitats per l’administració autonòmica, 76 pels consells insulars i 277 per part dels ajuntaments. Així mateix, Duran ha informat als participants que a partir de l’1 de gener de 2021 els consells insulars i els ajuntaments de més de 40.000 habitants assumiran la competència d’elaboració dels informes d’impacte de gènere.

Durant la sessió, cada administració també ha posat en comú les seves actuacions en matèria d’igualtat i lluita contra la violència masclista duta a terme durant l’estat d’alarma.

La Comissió per a la Igualtat és un òrgan adscrit a l’IBDONA, previst per la Llei 11/2016 d’Igualtat de dones i homes i desenvolupat pel Decret 19/2018 de dia 29 de juny. És un organisme encarregat de coordinar les polítiques i els programes que duen a terme les administracions autonòmica, insular i local en matèria d’igualtat de dones i homes.