torna

Detall de la notícia

Imatge 4166936

Afers Socials i Esports i el Col·legi Oficial de Psicologia (COPIB) amplien el servei d'atenció psicològica per a esportistes d'alt nivell durant el confinament

La Conselleria d’Afers Socials i Esports i el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) han activat un servei d’actuació per a l’assessorament psicològic als esportistes, cos tècnic dels equips, i presidents de clubs que competeixen a nivell estatal amb l’objectiu de pal·liar els possibles efectes del confinament decretat. Per accedir a la plataforma que s’ha creat cal senzillament accedir al següent link i emplenar el formulari.

Val a dir, que els esportistes del Centre de Tecnificació de les Illes Balears CTEIB  ja des del principi del confinament reben aquest assessorament ja que tenen a la seva disposició un psicòleg.

El protocol d’actuació del COPIB contempla un servei d’atenció psicològica personalitzada als esportistes (tant els d’alt nivell de les Illes Balears com els estatal i amb la possibilitat que el demandant siguin els pares si l’esportista és menor d’edat); membres d’equips balears que competeixen a categories estatals i tècnics (entrenador i altres integrants del cos tècnic com segon entrenador, preparador físic, fisioterapeuta) i directors tècnics del club com puguin ser el president o altres agents psicosocials dins l’estructura organitzativa del club).

Des del COPIB expliquen que el confinament i la seva gradual desescalada pot i podrà estar afectant, en general, a l’estat d’ànim i incrementant els nivells d’ansietat i estrés, la irritabilitat, els sentiments de tristesa, la mandra i la preocupació pel futur professional de molts esportistes, així com minvant la motivació, la sensació d’energia i l’adherència a les rutines d’entrenaments, alimentaris, etc,..

 Per tant, el tipus de demandes podrien ser les següents:

ESPORTISTES:

 - Demanda per la gestió emocional a nivell cognitiu i fisiològic, associat a l’alteració de l’estat d’ànim i humor originat per les noves circumstàncies d’entrenament i competicions esportives.

 - Com treballar les dificultats en l’adherència a les rutines d’entrenaments establerts dins l’entorn de confinament.

 - Com treballar les dificultats en l’adherència a les rutines alimentàries establertes dins l’entorn de confinament.

 - Demanda de pautes, dinàmiques associades a mantenir o millorar la motivació, el compromís amb els objectius individuals i comuns,…. 

EQUIPS: (entrenadors, altres integrants del cos tècnic)

 - Demanda per la gestió emocional a nivell cognitiu i fisiològic, associat a l’alteració de l’estat d’ànim i humor originat per les noves circumstàncies d’entrenament i competicions esportives.

 - Com treballar amb els seus esportistes, les dificultats en l’adherència a les rutines d’entrenaments establerts dins l’entorn de confinament.

 - Com treballar amb els seus esportistes les dificultats en l’adherència a les rutines saludables, alimentàries,… establertes dins l’entorn de confinament.

 - En relació al grup d’esportistes, demanda de pautes o dinàmiques associades a mantenir o millorar la motivació, la cohesió d’equip, el compromís amb els objectius individuals i comuns.

 - Com comunicar o informar de manera adaptativa els canvis en la planificació i organització a l’equip. 

CLUBS: ( Directors/es tècnics, presidents/es,…)

 - Demanda per la gestió emocional a nivell cognitiu i fisiològic, associat a l’alteració de l’estat d’ànim i humor originat per les noves circumstàncies d’entrenament i competicions esportives.

 - En relació al grup d’esportistes i el cos tècnic, demanda de pautes o dinàmiques associades a mantenir o millorar la seva motivació, la cohesió d’equip, el compromís amb els objectius individuals i comuns

 - Gestió emocional alhora de comunicar o informar de manera adaptativa els canvis en la planificació i organització del club, que afecta al cos tècnic o esportistes.

CARACTERÍSTIQUES I DURACIÓ DE LA INTERVENCIÓ.

La intervenció es dirigeix exclusivament a una primera atenció i suport psicològic per a orientar generalment sobre les diferents demandes descrites abans, les quals han estat derivades de la prolongada situació de confinament i la propera desescalada gradual que es viu i es viurà a nivell mundial.