torna

Detall de la notícia

Comunicat de la Oficina Balear de la Infància i adolescència davant la mesura del Consell de Ministres del dia 21 d'abril sobre la sortida dels menors al carrer

L´OBIA manifesta la seva preocupació per la manca  de claredat  en la  visió de com protegir el benestar dels nins, nines i adolescents en mig de la crisis del COVID-19 que mostra el Govern de l´Estat Espanyol . Les manifestacions de la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, Maria Jesús Montero, després del Consell de Ministres d´ahir 21 d´abril  sobre la sortida del menors de 14 anys únicament per acompanyar als seus pares al supermercat, la a farmàcia o al banc va suposar un disgust pera  les expectatives de les  famílies, professionals i menors de poder sortir fora de la casa, respirar aire pur , i sentir la llibertat fora de les quatre parets.

Ahir vespre, desprès d´aquesta manifestació de Montero, es va produir un allau tal de protestes  -tant  de ciutadanes com de societats professionals i científiques-   que va suposar  una rectificació a les poques hores del Ministre de Sanitat  Salvador Illa. Ell va reconèixer que havien escoltat  totes les parts  i que varen rectificar.  Aquesta passa s’ha de valorar positivament.

En aquest primer mes de confinament, volem manifestar que els nins, nines i adolescents han donat a tota la societat un vertader exemple de responsabilitat, comprensió, acceptació i maduresa com a col·lectiu que ens ha sorprès al món adult . També sabem que pels menors una situació continuada de manca de mobilitat, de tancament, d’incertesa i angoixa pel temor d’emmalaltir-se produeix un estat emocional d’ansietat, intranquil·litat, tristor i inquietud  que  els inestabilitza, irrita i posa en marxa una simptomatologia emocional, conductual  i somàtica que sucava i compromet  la seva salut integral i el  seu  benestar. Hem de pensar a demés que el nombre de menors que pertanyen a llars vulnerables que viuen en situacions de precarietat, manca d’espai i compartits amb altres famílies es prou important. Tot plegat, fa encara més urgent flexibilitzar la situació dels menors cercant fórmules compatibles amb la necessària seguretat.  

No es pot prolongar més aquest suplici pels nostres infants i, tal com han fet altres països del nostre entorn amb situacions semblants a la nostra sobre la dimensió i evolució de la pandèmia  del Covid 19, cal  posar l´ integritat física i emocional i la salut mental dels nins , nines i adolescents com a prioritat nuclear i inqüestionable de tota la societat i de les autoritats en aquesta crisi. No s´ha fet gala fins ara de molta sensibilitat , ni imaginació per part del Govern Central per garantir el benestar dels mes petits  en el tractament d´aquest confinament de la població oferint  solucions raonables  compatibles amb la necessària seguretat  pels menors . Passat el temps, quan es comencí a avaluar les seqüeles i efectes que aquest confinament han tingut en el nostres menors,  veurem la factura que  han pagat en la seva salut integral  i que hem comès errades importants  i que  es podrien haver fet les coses d’una altra manera.  

Pot ser  comprensible que el Govern Central ,davant una emergència sanitària de la magnitud que ha tingut la crisis del Covid 19 i la  responsabilitat en la seva gestió, hagi optat per posar  la seguretat i la salut general com la prioritat absoluta sacrificant tota la resta d’interessos i situacions particulars de diferents col·lectius entre altres els menors. Governar és prendre decisions i establir prioritats . No sabem molt bé si dintre el quadre d’experts que han assessorat al Govern en les seves decisions hi ha especialistes en infància i adolescència per poder també posar damunt la taula la necessitat de tenir una perspectiva d ´infància  i dels seus drets en la gestió de la crisis. Sembla que ha faltat aquesta perspectiva des d´un primer moment .  

Com institucions i societat  de la nostra comunitat balear hem de poder preparar-nos per abordar les seqüeles i la factura que aquesta crisi del Covid 19 produirà,  sense dubtes, en els nostres nins , nines i adolescents i que es manifestarà amb posterioritat. Requerirà de tots un esforç especial per aportar comprensió, actitud d’escolta , acompanyament , paciència , empatia i solucions sanadores per part del mon adult cap als nostres menors .  

Esperem i animem al Govern central  que sigui una mica més valent i ambiciós i que possibiliti i tingui en compta a l´hora de concretar els criteris que regularan les sortides de casa dels menors el proper dilluns 27 d´abril les diferents recomanacions que en aquest sentit han fet múltiples societats professionals i científiques, les associacions de pares i mares, El Defensor del Poble i altres defensors autonòmics, Unicef, Save de Children, La Plataforma d´Entitats d´Infància, col·legis professional i tantes veus al nostre país. Els nins han de menester aire, sol, llum, expandir-se.  No els podem fermar per més temps a casa seva.