torna

Detall de la notícia

Imatge 4158398

SFM signa amb Kenya Railways la venda d'11 unitats de tren dièsel per un import de 9,6 milions d'euros

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, -acompanyat del director general de Mobilitat, Jaume Mateu, i del gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), Mateu Capellà- i l'ambaixador Kenya a Espanya, Richard Opembe; el president de Kenya Railways, Pastor Awitta i el director general de la companyia ferroviària estatal de Kenya, Philip Mainga, han segellat avui l'acord de venda d'11 unitats de tren dièsel de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) a Kenya Railways.

La signatura del contracte culmina un procés de negociació iniciat al desembre de 2018 i en el qual s'ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme, així com de RENFE. La venda d'aquestes 11 unitats dièsel dobles (més un remolc) es produeix una vegada que SFM ha completat ja l'electrificació de tota la seva xarxa ferroviària, de manera que pot alienar les unitats dièsel i revertir el benefici de la seva venda en la millora dels seus serveis.

La venda de les 11 unitats a Kenya Railways s'ha valorat en 9,6 milions d'euros, que inclouen el preu de les unitats, les peces de recanvi, el perfilat de les rodes i la formació del personal de Kenya Railways per part del personal intern de SFM. La companyia de ferrocarrils estatal de Kenya pagarà el 20% de l'import a la signatura del contracte i la resta en el moment del trasllat de les diferents unitats.

El conseller de Marc Pons ha destacat que “ha estat un procés llarg i complex, però estam molt contents i agraïts de l'acord aconseguit. La venda d'aquestes unitats ens permetrà reinvertir en la millora dels nostres serveis actuals”. El conseller ha recordat que l'operació de venda d'aquests trens dièsel no és la primera que duu a terme SFM, ja que al maig de 2017 es van vendre dues unitats dobles a l'empresa regional de ferrocarrils de la PACA (Provence-Alps-*Côte d'Atzur) Chemins de Fer de Provence, a França Aquesta operació es va tancar per un import de més d'un milió d'euros i era la segona part de la qual es va dur a terme al febrer de 2015, amb la venda de 6 unitats dobles (per 3,1 milions d'euros) a l'esmentada empresa.

Per la seva part el president de Kenya Railways, Maj. Gen. Pastor Awitta, ha explicat com serà el procés de trasllat dels trenes la seva posada en marxa. “Tenim preparada l'operativa per a traslladar els trens el més aviat possible. El nostre objectiu és que puguin estar en servei a Nairobi el mes d'abril”, ha afirmat.

Finalment l'ambaixador de Kenya a Espanya, Richard Opembe, que s'ha traslladat a Palma expressament per a estar present en la signatura del contracte, ha assegurat que “aquesta compravenda representa un pas més en la relacions comercials entre Kenya i Espanya, situant a Kenya com a país líder en Africa” i ha volgut agrair la col·laboració tant del Govern espanyol com del Govern dels Illes Balears perquè fructifiqués l'operació.