torna

Detall de la notícia

Neumonia per un nou coronavirus (2019-nCov)

SITUACIÓ ACTUAL A LES ILLES BALEARS

- A les Illes Balears no hi ha, actualment, cap cas de SARS-CoV-2.
- Divendres, 14 de febrer, l’home que estava aïllat a l’Hospital Universitari Son Espases —un britànic resident a Mallorca— va donar negatiu per segona vegada al test per SARS-CoV-2, per la qual cosa va ser donat d’alta i va poder tornar a casa.
- En relació amb aquest cas s’ha fet un seguiment a 75 contactes. El seguiment de tots ells ha acabat.
- Cal destacar, en tot moment, la coordinació entre la Xarxa Europea de Vigilància, el Govern d’Espanya i el Govern de les Illes Balears.
- La Conselleria de Salut i Consum ha estat permanentment coordinada amb:

  • el Ministeri de Sanitat
  • el Ministeri d’Exteriors
  • la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca
  • la Direcció General de Comunicació
  • l’Ajuntament de Palma
  • l’Ajuntament de Marratxí
  • AENA

- La Conselleria de Salut i Consum va enviar recomanacions a les persones que havien estat en contacte estret amb l’única persona que va donar positiu (l’home).
- Es va reforçar la plantilla del 061 per al seguiment diari.
- La Conselleria de Salut i Consum ha insistit en tot moment en el missatge de tranquil·litat i confiança en la tasca dels professionals i recorda que, davant qualsevol dubte, la població es pot dirigir al servei d’atenció telefònica, 061 Salut Respon.
- També, en tot moment, s’ha demanat respecte a la privacitat de les persones.
 
TEST RÀPID (PCR)

- La Conselleria de Salut i Consum pot fer, des del divendres 14 de febrer, el test ràpid (PCR). Es tracta d’un sistema de detecció àgil davant un possible cas de coronavirus SARS-CoV-2. Aquesta prova consisteix a agafar mostres d’un possible cas sospitós i analitzar-les mitjançant una tècnica de laboratori que es fa a l’Hospital Universitari Son Espases. Els resultats es poden obtenir en aproximadament 4-5 hores.
- El PCR ràpid permet descartar ràpidament un cas (quan sigui NEGATIU) i evita l’enviament de mostres a Majadahonda i l’espera i l’aïllament d’un pacient mentre arriben els resultats.
- Si dona NEGATIU es pot descartar automàticament. 100 % fiable
- Si dona POSITIU, aleshores és necessària una segona validació. En aquest cas, les mostres s’han d’enviar al laboratori de microbiologia de l’Institut Carlos III de Madrid (el PCR pot donar falsos positius; per això és necessària aquesta segona validació).
- El Servei de Salut ha encarregat (a través de la Central de Compres) tres kits de 25 PCR; en total es disposarà de 75 PCR.
- El Servei de Salut estableix el circuit per determinar on s’han d’allotjar aquests PCR (hospitals, 061...). L’anàlisi d’aquestes mostres es farà sempre a l’hospital de referència, ja que és l’únic que disposa de la tècnica per fer-la.