torna

Detall de la notícia

Imatge 4054309

El nou escorxador d'aviram d'Inca ja està en funcionament

El nou escorxador d’aviram d’Inca ha entrat en funcionament aquest dijous. Es tracta d’una infraestructura molt important , ja que a Mallorca no hi havia cap escorxador actiu per al sacrifici d’aviram des de finals del 2015, quan es va tancar el darrer.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, han visitat les instal·lacions i al nou personal aquest matí juntament amb el batle d’Inca, Virgilio Moreno, els regidors Biel Frontera i Maria José Fernández, i el gerent de l’empresa concessionària de l’escorxador, Jaume Estrany.

La consellera ha calificat de «molt necessària» aquesta mesura, i ha dit que «és una de les moltes que tenim pensades fer per recuperar i impulsar tot el món agrari. Avui és una dia per estar d’enhorabona». De la Concha ha afegit també que «tindrà repercusió en molts altres sectors», per la reducció de costs que suposa, per exemple.

Per la seva part, el batle d’Inca ha explicat que «des de l’ajuntament i la conselleria hem fet una gran aposta per donar suport al sector ramader». Virgilio Moreno ha destacat que «es tracta de l’únic escorxador d’aviram de Mallorca. D’aquesta manera la nostra ciutat es posiciona com a referent pel sector productiu.»

El gerent de la concessionària s’ha mostrat molt satisfet, ja que com ha dit, «un escorxador no es fa cada dia, però ho hem aconseguit». Cal apuntar que en aquest escorxador es podran sacrificar pollastres, colomins, indiots, ànneres, guàtleres, altres espècies d’aviram i conills. La previsió és que, les primeres setmanes, funcioni un pic per setmana, probablement els dijous.

Gran demanda inicial per part dels productors

Aquesta infraestructura ha generat molt d’interès entre el sector ramader de Mallorca. De fet, la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha rebut, els darrers mesos, més d’una vintena de sol·licituds per tramitar altes d’explotacions de producció d’aviram per poder sacrificar a l’escorxador. Es tracta tant d’explotacions que volen reobrir com de noves.

La setmana passada, a mes, s’ha format tant els operaris de l’escorxador com els criadors que comercialitzaran els productes. El Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Salut, l’ha dotat de control sanitari, que durà a terme un veterinari oficial.

L’inici de l’activitat de l’escorxador d’aviram d’Inca ha estat possible gràcies a la feina conjunta entre la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la Conselleria de Salut i Consum, l’Ajuntament d’Inca i també l’empresa concessionària del servei, a les que la consellera ha agraït la feina conjunta.

Després del tancament del darrer escorxador d’aviram de Mallorca, a finals del 2015, es va posar en marxa el projecte de construcció d’aquest nou escorxador a Inca. Les obres varen començar el mes de juliol del 2018 després de tenir tots els permisos pertinents. El cost d’aquestes, segons ha afirmat el gerent de l’empresa concessionària, ha estat d’uns 550.000 euros aproximadament. Part d’aquests costs han estat finançats a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

Aquest organisme, mitjançant dues línies d’ajudes destinades als escorxadors, subvenciona d’una banda les despeses provinents del seu funcionament habitual, definides com a Servei d’Interès Econòmic General (SIEG), i d’altra, les inversions en maquinària i modernització.

Pel que fa a l'ajuda d'inversions i modernització, els beneficiaris són tots els escorxadors de les Illes Balears, i els imports es reparteixen en funció dels caps sacrificats a cadascun d’ells. S’hi destinen 300.000 euros en total. Per altra banda, les ajudes definides com a Servei d’Interès Econòmic General són les derivades de la prestació dels serveis externs, com lloguers, cànons, transports, assegurances, serveis bancaris i similars, subministres i altres relacionats amb la prestació del servei. Per a aquesta línia d’ajuda s’hi destinen un total de 500.000 euros.