torna

Detall de la notícia

Imatge 4026884

Afers Socials certifica que les Balears no només compleixen els terminis de la Llei de dependència sinó que estan per davall de la mitjana

El termini legal és de 780 dies i les Balears se situen en els 300

La Conselleria d'Afers Socials i Esports no només compleix els terminis de la Llei de dependència estatal i de la gestió autonòmica sinó que, a més, certifica que està per davall de la mitjana espanyola, un cop analitzada la nova estadística de l'Imserso coneguda avui.

Aquesta normativa estatal estableix que hi ha tres terminis resolutius en el procés per determinar si una persona és dependent o no:

- La primera fase, que va des de la sol·licitud fins a la resolució de valoració, té un termini legal de 90 dies.  La mitjana de les Illes Balears se situa en els 70 dies.  

- La segona fase, que és la resolució del PIA (programa individual d'atenció), té un termini legal de 90 dies. La mitjana illenca és de 60 dies.  

- La tercera fase, que determina la prestació final que rebrà la persona dependent, té un termini legal de 780 dies. A les Balears es resol en menys de la meitat, concretament en 300 dies.  

Això demostra que, amb les dades que s'han fet públiques avui, les Balears estan per davall de la mitjana estatal. A més, si es té en compte que, el 2015, les Illes Balears eren l'antepenúltima comunitat en el compliment dels terminis, es confirma la bona tasca feta els darrers quatre anys. 

La consellera, Fina Santiago, confia que en breu hi hagi un govern progressista a l'Estat perquè les comunitats autònomes puguin tornar a rebre l'anomenat "nivell acordat" per finançar tota l'estructura de dependència. Des que va néixer aquest nou dret fins al 2012, el governs autonòmics rebien aquesta partida de l'executiu central, però el govern de Mariano Rajoy la va retirar. Ara les comunitats assumeixen el 100 % del cost d'aquesta estructura. 

Santiago insisteix que ha d'arribar aquesta partida del nivell acordat i s'ha de revisar el finançament que es fa de les prestacions. Per exemple, una plaça de dependent a una residència té un cost de 2.000 euros, el copagament és de 500 euros, i la mitjana que finança l'Estat en aquests moments és tan sols de 193 euros.