torna

Detall de la notícia

Imatge 4020782

Agricultura destinarà més de 3 milions d'euros a la incorporació de joves agricultors el 2020

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha explicat que l’any 2020 es destinaran tres milions d’euros a la incorporació de joves agricultors. Aquesta partida prové del fons de l’impost de turisme sostenible (ITS). També, ha anunciat una nova línia d’ajuda per assessorar i donar suport als joves agricultors a l’inici de l’activitat, i evitar així que abandonin el camp. Aquest nou ajut estarà dotat amb 200.000 euros per al 2020, i fins a 600.000 euros els propers tres anys, i va dirigit sobretot als joves que s’incorporen al sector i que no provenen de família del camp. Es tracta de dues mesures encaminades a facilitar el relleu generacional i la incorporació dels joves al sector.

Entre el període del 2016 al 2019 a les Balears s’han incorporat a l’agricultura i la ramaderia 432 nous joves agricultors, 112 dels quals són dones. Són dades extretes del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) a partir del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). Durant aquest període, se’ls han concedit 14.884.690,00 euros. Entre el període del 2007 al 2015 es varen incorporar al sector 334 joves.

És un dels temes que s’ha tractat a la jornada ‘La insularitat a la nova PAC. Inversions en el sector agrari i recolzament a la incorporació de joves a les Illes Balears’ que ha inaugurat la consellera De la Concha. L’altre tema que s’ha tractat en profunditat ha estat el de la insularitat i els sobrecostos que suposa a les Illes. ‘’S’han de cercar les solucions possibles i immediates davant l’inconvenient enorme que suposa’’ ha explicat la consellera. En aquest sentit, De la Concha ha recordat que la conselleria fa feina amb el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per encaixar la realitat insular dins el Pla Estratègic de la PAC, un document que ha d’estar llest el mes de febrer del 2020. La consellera ha explicat que el ministeri s’ha mostrat ‘’receptiu i ha vist que s’ha de compensar’’ la insularitat.

A la jornada també hi ha participat la subdirectora adjunta de Programació i Coordinació de la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Política Forestal del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Maria José Hernández, que s’ha referit al que suposa la insularitat per a les Balears. Hernández ha dit que ‘’no podem dir no a compensar la insularitat’’ i a les dificultats que es troben els joves a l’hora d'incorporar-se al sector. També ha intervingut a la jornada el responsable de la Comissió Europea de PDR Illes Balears, Jean-Louis Everaerts, que ha explicat les claus del nou PDR que ha d’entrar en vigor el 2021.