torna

Detall de la notícia

Imatge 4020470

Més de 20 docents de centres de Mallorca participen de la formació del projecte SOCLIMPACT amb motiu del COP 25

La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, ha participat avui de la presentació de la nova edició del projecte SOCLIMPACT per a professors i coordinadors dels centres educatius de Mallorca que hi participen aquest curs 2019-20 del projecte.

Aquesta formació de la que han participat una vintena de docents de tecnologia coincideix amb els actes organitzats amb motiu de la celebració de la Cimera Mundial del Clima (COP 25). Per segon any consecutiu la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca col·labora amb el projecte europeu SOCLIMPACT del Centre Oceanogràfic de Balears i la UIB, mitjançant 26 centres educatius de les Illes Balears, 5 més que en l’edició de l’any passat. Per illes, 4 són d’Eivissa, 5 de Menorca i 17 de Mallorca.  

La finalitat d’aquesta col·laboració és que els alumnes construeixin uns aparells de mesura i facin campanyes de recollida de dades amb ells. Aquestes dades seran utilitzades pels investigadors en estudis sobre els impactes del canvi climàtic a les costes de Balears i en l’estudi del nivell del mar. En paral·lel, els centres aprofiten aquesta feina per muntar projectes educatius que involucren distintes  matèries i nivells i la implicació per avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i concretament amb l’objectiu 13 “acció pel clima” i 14 “vida submarina” emmarcat en l’Agenda 2030.

Implicar a l’alumnat en projectes europeus i nacionals  relacionats amb el canvi climàtic

El projecte SECOSTA és una iniciativa de ciència ciutadana del Centre Oceanogràfic de Balears i de la Universitat de les Illes Balears i que compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca. L’objectiu principal de SECOSTA és implicar als estudiants d’educació secundària en les tasques de recerca que es duen a terme als projectes SOCLIMPACT (finançat per la UE) i com a novetat per aquest curs, el projecte VENOM (finançat pel Ministerio de Ciencia Innovación y Universidades).

VENOM té com a objectiu desenvolupar una xarxa suficientment densa de mareògrafs/barògrafs a les Illes Balears  i estudiar les variacions espacials del nivell del mar a distintes escales, cobrint des de rissagues fins a la pujada del nivell del mar. Actualment existeix a les Illes Balears una xarxa de mareògrafs i baròmetres bastant densa (12 punts monitoritzats) però no és suficient per entendre les diferències espacials en la variabilitat del nivell del mar. És necessària una informació el més densa possible sobre la pressió atmosfèrica i el nivell de la mar amb una alta resolució temporal.

Aquestes formacions es faran a Eivissa i a Menorca el proper mes de gener.

Es pot ampliar la informació a la web del projecte https://secosta.wordpress.com