torna

Detall de la notícia

Imatge 4018084

Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, GOB-Menorca, Metges del Món-Eivissa i Qué Celeste de Formentera, primers Premis Voluntariat IB

La gala de lliurament de guardons s’ha celebrat avui 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat, al Conservatori de Palma

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut “la dedicació” dels voluntaris i voluntàries per “tenir unes Illes Balears i un món molt més pròsper"


El jurat dels Premis Voluntariat Illes Balears 2019 del Govern de les Illes Balears ha decidit per unanimitat premiar en la categoria de Bones pràctiques a les entitats: Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca amb el Premi Olivera 2019, GOB-Menorca amb el Premi Tamarell 2019, Metges del Món-Eivissa amb el Premi Estepa 2019 i Qué Celeste de Formentera pel seu programa ‘Soñando Despierto’ amb el Premi Savina 2019.

La gala de lliurament dels guardons ha tingut lloc avui al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears a Palma, impulsada des de la Direcció General de Participació i Voluntariat, amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat. L’esdeveniment ha comptat amb l’amenització musical del duet musical de pianista i baríton Mas Porcel, guanyadors del premi Grups de Cambra ArtJove 2019, que han adaptat cinc peces musicals per a l’ocasió.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut “la dedicació” d’un “teixit associatiu compromès i molt divers” que treballa per “tenir unes Illes Balears i un món molt més pròsper”. En aquesta línia, ha destacat “el temps té un valor incalculable” i que són els voluntaris i voluntàries qui el “dona a causes que ens fan molt millors com a societat”. “Convertiu petits gestos en grans obres”, ha seguit, i ha convidat a tots els representants i les entitats a ser actors principals en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, que Balears ha adoptat i adaptat a través de l’Agenda Balears 2030.

La consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha felicitat els representants de les entitats reconegudes dins la primera edició d’aquesta iniciativa del Govern, que han rebut una litografia representativa del món del voluntariat dissenyada per Luis Vidaña, guanyador del certamen d’Arts Visuals ArtJove 2019. A més, cadascuna de les entitats premiades rebrà un premi econòmic dotat amb 3.000 € per donar suport a la seva tasca.

La decisió dels premiats en la categoria de Bones pràctiques, una entitat de cada illa, l’ha presa una comissió tècnica integrada per la directora general Maria Amengual, un representant de cada consell insular, quatre membres d’entitats proposades per la Plavib i un representant de la UIB. S’han sotmès a aquest procés de selecció de premiats, en règim de concurrència competitiva, projectes de voluntariat duits a terme, en tot o en part, a alguna de les quatre illes en els darrers dos anys.

Els criteris tècnics de selecció de les candidatures s’han basat en la qualitat del programa (metodologia, funcions dels voluntaris i voluntàries, coordinació, seguiment i avaluació del projecte), així com en el nombre de persones voluntàries implicades, la formació que han rebut, la difusió i repercussió del programa i el treball en xarxa amb altres entitats de voluntariat, entre altres criteris.

Els Premis Voluntariat Illes Balears s'emmarquen dins una setmana completa dedicada a activitats relacionades amb el voluntariat promoguda des del Govern de les Illes Balears, com ara la visita a l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB; l’anunci d’accions formatives a personal públic per adaptar l’actuació administrativa a les novetats de la Llei de voluntariat; i l’acte de lliurament del premi “II Concurs de Fotografia Captura el Voluntariat” organitzat per la Plavib.

Les entitats premiades

Categoria ‘Bones pràctiques’:

Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca és un moviment educatiu que ofereix als infants i joves la descoberta de l’aventura de viure i créixer. També és un moviment per als joves, una associació que es construeix gràcies a la seva participació diària, activa i solidària. Cada Agrupament Escolta i Guia és un punt de referència educatiu en el barri o poble on està arrelat. L’Agrupament pretén ser, per als infants i joves, un lloc en el qual s’aprèn a participar, a parlar, a consensuar projectes en equip i a tirar-los endavant. El jurat ha coincidit a destacar que aquesta entitat “és un clar exponent del voluntariat que es desenvolupa a les illes, mobilitzant els sector més jove de la nostra societat amb el compromís amb el temps lleure”.

Grup Ornitològic Balear (GOB) és una associació ecologista sense ànim de lucre que treballa a les Illes Balears des de l'any 1973. La secció insular de Menorca es va crear el 1977 i actualment té més de 1.350 socis. El seu objectiu és ajudar a assolir una economia realment sostenible, fent compatibles les activitats humanes amb els valors ambientals. D’aquesta candidatura s’ha valorat especialment “les seves aportacions a la societat menorquina apostant per la preservació d'espais naturals, la pedagogia incansable i la constant renovació de l'entitat per seguir essent un referent per a Menorca”.

Metges del Món és una entitat de prestigi internacional que està present a les nostres illes des de fa més de 20 anys i que centra la seva intervenció en el dret a la salut de totes les persones, però amb especial atenció a població vulnerable, exclosa o víctimes de catàstrofes. A l'illa d'Eivissa duen a terme el programa ‘Obrint camins’, dirigit a persones en situació de prostitució. Realitzen atenció biopsicosocial, educació per a la salut, detecció precoç de VIH i altres ITS, tallers psicosocials d’apoderament i inclusió, així com treball en xarxa per afavorir la formació de professionals sociosanitaris i de les forces i cossos de seguretat, i de lluita pels drets humans amb una mirada abolicionista.

L’associació Qué Celeste és una entitat dedicada a salvaguardar l’entorn natural de Formentera i afavorir una oferta cultural a l’illa. Neix el 2015 com a moviment social lligat a la protecció del medi ambient i canalitza la seva acció a través de les arts escèniques i plàstiques, principalment. Són promotors del festival ‘Qué Celeste’, mitjançant el qual es recullen col·laboracions privades i públiques amb la finalitat d’apostar per una Formentera-paradís.

A la gala també han recollit els seus premis les entitats i persones que, segons es va fer públic la setmana passada, han estat premiades en les dues altres categories d’aquests Premis Voluntariat Illes Balears:

Categoria ‘Mencions honorífiques’ a entitats:

El projecte InèDITHOS de Mallorca va néixer el 2003 com un espai de col·laboració, perquè personal docent i investigador i alumnes de la Universitat de les Illes Balears treballassin, mitjançant la metodologia d'aprenentatge servei, per a la millora personal psicoeducativa dels infants i joves que pateixen malalties greus, cròniques, i de manera molt especial, les conegudes com a malalties minoritàries o poc freqüents.

Nunca Solos d’Eivissa és una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris de diferents àmbits professionals disposats a donar el millor de si organitzant i prestant serveis d'acompanyament i entreteniment als pacients ingressats a l'Hospital de Can Misses i als seus familiars, amb l’objectiu de fer més suportable l'estada del pacient durant la seva convalescència i de donar suport al cuidador principal per reduir el seu cansament físic i mental.

Categoria ‘Reconeixement a la trajectòria personal’:

Beatriz Vaquero Riudavets, afectada per la síndrome d'Ehlers Danlos i que dedica el seu temps lliure a la difusió d'aquesta malaltia minoritària a l’illa de Menorca, col·laborant amb ANSEDH (Asociación Nacional de Síndrome de Ehlers Danlos, Hiperlaxitud y Colagenopatías). S’encarrega de parlar amb les persones diagnosticades o pendents de diagnòstic, donar-los suport i proporcionar-los informació sobre la síndrome. També fa divulgació per internet i a les escoles de l’illa, donant a conèixer què és aquesta malaltia i què hi suposa conviure, ja que és físicament invisible.

Pep Lluís Riera Moll, membre actiu del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca des de la seva joventut i voluntari en diferents associacions i entitats, sempre disposat a participar i col·laborar en la formació des de diferents escoles. Va ser impulsor de la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears i el seu primer president. En el seu paper de defensor d’un voluntariat de qualitat, eficient, convenientment capacitat, motivat i reconegut socialment, és autor de diferents publicacions i articles sobre voluntariat.