vuelve

Detalle de la noticia

Imatge 4001323

Agricultura presenta la primera campanya de l'oli d'Eivissa amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP)

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, departament que depèn de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha presentat la primera campanya de l’oli d’Eivissa amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Oli d’Eivissa/Aceite de Ibiza. La presentació s’ha fet a Eivissa i ha anat a càrrec del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, juntament amb el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, el director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, el president de l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) de l’olivar d’Eivissa, Mariano Tur, i tècnics del servei de qualitat agroalimentària del Govern.

La campanya d’enguany ha estat excepcional en producció i qualitat, amb una gran implicació del sector. Els productors estan pendents dels resultats de les anàlisis de l’oli. Un cop verificat que s’ha elaborat conforme al reglament, i reuneix les característiques sensorials i químiques, se’ls assignarà la numeració per a la seva comercialització. Serà la primera vegada que es podran comercialitzar amb aquest distintiu.

La IGP Oli d’Eivissa/Aceite de Ibiza es reserva exclusivament per als olis d’oliva verge elaborats amb les varietats arbequina, piqual i koroneiki, totes soles o en combinació, i que en conjunt representen almanco el 90%. L’altre 10% pot provenir d’altres varietats inscrites en el registre de varietats comercials.

Actualment, a aquesta IGP hi ha quatre trulls (tafones) inscrits amb un total de 360 productors. S’han molturat un total de 375.076 quilos d’oliva, amb un resultat de 46.040 litres d’oli.

L’oli d’Eivissa és un oli verge extra obtingut del fruit de l’olivera (Olea europaea, L.) mitjançant procediments exclusivament mecànics. Són olis afruitats verds, d’intensitat mitjana o alta.

Actualment, la IGP Oli d’Eivissa/Aceite de Ibiza compta amb la protecció nacional transitòria, publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) el mes de juliol de 2019. Aquesta protecció serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d’aquesta IGP. L’article 9 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, permet als estats membres una protecció a escala nacional, una vegada que la Comissió ha rebut l’expedient, fins que no s’adopti la decisió definitiva. Aquesta protecció també va ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el mes de setembre de 2019.